מעבר לתוכן העמוד

סיסן זוני
Catapodium marinum

3.2 פגיע

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

דגן חד-שנתי קטן. לצמח גוון מאובק והוא נוקשה למדי. גובה הצמח 5-10 ס"מ והוא לרוב בעל מספר ענפים מזדקרים או שרועים היוצאים מהבסיס ומסתיימים בתפרחת. אורך טרפי העלים 1-10 ס"מ, רוחבם 1-3.5 מ"מ והם מחוספסים בצידם העליון. התפרחת היא מכבד מוארך משוטח הנראה כאשכול שאורכו 1-10 ס"מ ורוחבו 0.5-1 ס"מ, אולם במבט מקרוב ניתן לראות כי הוא מורכב משיבוליות קצרות, הדוקות למדי לציר המרכזי. בכל שיבולית ישנם 4-12 פרחים קטנים שאורכם 2.5-3.8 מ"מ. המוץ התחתון, המכסה את רוב הפרח, מעוגל ובעל קרין בחציו העליון. הפרי גרגיר סגלגל קטן.
הפריחה בחודשים מרס-אפריל.

הצמח גדל בחופי הים בשלוש גלילות במישור החוף: עמק עכו, חוף הכרמל והשרון. כיום ידוע על שמונה אתרים, אך לפי המשוער ישנם כ-12. האוכלוסיות הגדולות נמצאות בעמק עכו, במקטע אכזיב - ראש הנקרה. בגלילה זו הצמח נאסף בעבר גם בעכו, אך לא אותר שם בשנים האחרונות. בחוף הכרמל הצמח גדל בחוף הבונים, ונאסף גם בחוף דור ב-1987 ע"י אבינעם דנין, אך לא נמצא מאז שוב במקום זה. האתר הדרומי ביותר הוא קיסריה העתיקה שבצפון השרון. זהותו של איסוף בודד מהרי יהודה מוטלת בספק ונראה כי מדובר בפרט עלוב של סיסן אשון. כמו כן הוא נמצא ב20.2.1982-, בחוף ימית שבצפון סיני במהלך השתלמות רת"ם.

צמח של כורכר בחגורת הרסס של חוף הים. באזור ראש הנקרה - אכזיב הוא מופיע בגומחות עמוקות בסלעי כורכר, בעיקר במפנים צפוני ומערבי המוצפים לסירוגין בחורף ואינו מופיע בשטחי חול ובכורכר חשוף. בקיסריה הוא נמצא בקרקע החפיר וברצפות חדרים עתיקים.

* הצמח נדיר מאד וגדל במספר קטן של אתרים בגלילות הצפוניות של מישור החוף. מכמה אתרים שבהם נאסף או נצפה בעבר הוא נכחד. עם זאת ייתכן שהצמח נמצא בעוד אתרים אלא שקשה לאתרו בגלל היותו קטן ונחבא.
* באתרים שבהם נצפה, גדלות אוכלוסיות שגודלן נאמד באלפי פרטים המפוזרים בשטחים של 300-100 דונם.
* הצמח גדל בבית גידול רגיש מאד שבו הפעילות התיירותית מרובה.
* הצמח מוגן בארץ בשמורת חוף ראש הנקרה ובשמורת חוף דור-הבונים.
* הצמח נפוץ בבתי גידול חופיים בטווח גיאוגרפי רחב באירופה ובמזרח התיכון ואינו מופיע במרבית הספרים האדומים בארצות אלה, אך ניתן לשער שהלחצים הגוברים על החופים בארצות הים התיכון עלולים לשנות את מצבו לרעה.
* סיסן זוני מהווה דוגמא חשובה לקונפליקט ולבעייתיות בהכרזת מינים כ"אדומים" ובשימורם; בעוד בעולם הוא איננו מין בסכנה וייתכן גם שהוא "עשב שוטה" ואולי פולש - הרי בישראל הוא צמח בסכנת הכחדה. יש כאן קונפליקט של עדיפויות גלובליות עולמיות מול אינטרס של כל ארץ לשמור על המגוון הביולוגי שלה ללא התחשבות בנפוצותם של הצמחים מחוץ לגבולותיה.

מומלץ לבצע סקרים נוספים בחוף הים במגמה לגלות עוד אתרים ולנטר את האוכלוסיות הידועות באתרים המרכזיים באזור אכזיב-ראש הנקרה ובקיסריה. היות שזרעי סיסן זוני נובטים בקלות, מומלץ להרבותם בגני מקלט וליצור גיבוי לאוכלוסיות הבר.

לצמח תפוצה רחבה יחסית באירופה ובמזרח התיכון באזורים הממוזגים בקרבת חופי הים. גדל בכל ארצות אירופה, בצפון אפריקה, באיים הקנאריים, באיים האזוריים ובאיי מדיירה ובחופי המזרח התיכון. הצמח תואר גם מאנגליה מחוץ לישראל, באגן המערבי של הים-התיכון ובצד האטלנטי של האוקיינוס האטלנטי וכנראה גם באוסטרליה, יש לצמח אופי של צמח שוטה (Weed) ופולש במעונות מופרים.

עשב דגני קטן של כורכר בחגורת הרסס בגלילות מישור החוף הצפוניות. צמח נדיר הגדל במספר קטן של אתרים, בבית גידול של חוף הים הרגיש לפגיעה. מין פריפריאלי שבישראל גבול תפוצתו הדרומי, אך ככל הנראה עדיין אינו בסכנת הכחדה עולמית.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליStiff Sand-grass, Sea-fern Grass
שם ערבי
משפחהדגניים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים-תיכונית חופית
כורוטיפים-תיכוני
אתר מרכזי לשימורחוף אכזיב, קיסריה

נדירות
1
3
6
פגיעות
0
2
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
3.2
10
פריפריאליות N
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום פגיע
3 (3) גלילות
צמידות: 0
44.4% אתרים בשמורות

מינים נוספים

אבליניית מישל
אנטינוריית האיים
בן-חילף מופסק
בן-חילף הביצות