מעבר לתוכן העמוד

בוצין בירותי
Verbascum berytheum

5.3 סכנת הכחדה חמורה

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

עשב רב-שנתי עם שורש מעובה, המגדל בבסיסו שושנת עלים הפרושה על פני הקרקע (המיקריפטופיט). העלים מוארכים ומסולסלים מעט בשוליהם, אורכם 6-20 ס"מ, רוחבם לרוב 3-4 ס"מ, שעירים באורח דליל. שושנת העלים מלבלבת בנובמבר–דצמבר לאחר רדת גשמי היורה. כל פרט גנטי מנץ לרוב 1-4 נצרים, לכל אחד מהם שושנת עלים נפרדת, ובה 10-15 עלים. במרס מתחיל לעלות מבין העלים גבעול-תפרחת עד לגובה של 80-120 ס"מ. הצמח הוא פוליקרפי, כלומר שאותו פרט גנטי יכול להצמיח במשך שנים אחדות שושנות שונות הנושאות גבעולי תפרחת. גבעולי התפרחת נושאים עליהם עלים קטנים, והם מתפתחים לתפרחת עם ציר מרכזי ו-3-6 סעיפים צדדיים. לא כל השושנות מפתחות עמוד תפרחת. הפריחה חלה בעיקרה באפריל–מאי. הפרחים בודדים וצהובים, עם עוקץ ארוך, שאורכו מגיע ל-2-4 ס"מ. הפרחים נפתחים בבוקר ונושרים בצהריים. גודל ההלקטים כחצי סנטימטר, והם מכילים עשרות זרעים חומים קטנים. פיזור הזרעים נעשה מתוך ההלקטים, המתפוררים רק בראשית החורף הבא.

תפוצתו בישראל מוגבלת לעמק עכו ולשרון. האתרים הם - בעמק עכו – שמורת לימן מצפון לנהרייה ותל שביב; בשרון – פרדס חנה, חרוצים צפון, שמורת בני ציון וחורשת הסרג'נטים בנתניה, שם גדלה האוכלוסיה הגדולה ביותר של המין הידועה כיום, התגלתה על ידי רון פרומקין בסקר צומח בשנת 2012 . בעשביית האוניברסיטה העברית שמורים פרטים גם מהרצליה ומכפר מל"ל שנאספו בשנות ה-20 של המאה ה-20, אך המין כנראה נעלם מאתרים אלו. בפלורה פלשתינה מצויין הבוצין גם מחוף הכרמל, אך לא מצאנו לכך סימוכין.

בית-הגידול הטיפוסי הוא חמרה אדומה עמוקה או סחף חמרה כהה, עשירות יחסית בחרסית.

* האוכלוסיות שאינן בתוך שמורה (פרדס חנה, תל שביב מדרום למושב לימן) צפויות להכחדה עקב פעולות פיתוח והרס בית-הגידול.
* האוכלוסיות בתוך השמורות קטנות מאוד וחשופות לסיכונים גנטיים, דמוגרפיים והכחדה אקראית.
* האוכלוסיות גדלות לרוב בכתמים בשטח של מטרים ספורים, ומספר הפרטים הגנטיים בכל כתם נע בין בודדים לעשרות מעטות. האוכלוסיות מבודדות מאוד זו מזו ומקוטעות ביניהן.
* אין מידע על אופי המגמות הרב שנתיות בגודלן של האוכלוסיות.
* המין אנדמי למישור החוף בישראל ובלבנון  עד בירות. הסיכון בישראל הוא גם הסיכון העולמי.
* מוגן בשמורת לימן בעמק עכו ובשמורת בני ציון בשרון. *בשמורת בני ציון נעשה אישוש של האוכלוסיה הטבעית על ידי ילדי הכפר הירוק

הבעיה העיקרית של הבוצין הבירותי בארץ היא שמירה על בתי-הגידול המתאימים לו, בעיקר מקומות עם קרקע חמרה חרסיתית ועמוקה. מומלץ להגן גם על אוכלוסיות שמחוץ לשמורות. מומלץ לנטר אותן תקופתית עקב הממדים הקטנים של האוכלוסיות בכל האתרים, ובמקרה של הידלדלות במספר הפרטים למנוע תחרות מצד שיחי גריגה אגרסיביים ולשקול גם זריעה חדשה. מכיוון שיבול הזרעים גבוה, ושיעור הנביטה בתנאי משתלה סביר, קיים פוטנציאל לתגבור מלאכותי של אוכלוסיות קיימות על-ידי זריעה או שתילה.

הצמח גדל רק בישראל ובלבנון. הצמח תואר למדע מביירות, מכאן שמו.

בוצין רב-שנתי, המוגבל בישראל למישור החוף. המין נמצא בסכנה חמורה של הכחדה עקב המספר הקטן של האתרים, הקיטוע, מספר הפרטים הקטן באוכלוסיות והיותו מוגבל לבית-גידול ייחודי מאוד של חמרה וסחף חמרה חרסיתיים. זהו מין תת-אנדמי, הגדל רק במישור החוף בישראל ובלבנון. המין גדל בשטחים שיש להם עדיפות בפיתוח אורבני ובנייה, ולכן נמצא שם כנראה בסכנת כלייה חמורה, ובחלקם כבר נכחד.

פולק, ג. 1984. מבחר מיני צמחים אופייניים לחמרה וכורכר – בוצין בירותי. רתם 13: הצומח של חמרה וכורכר במישור החוף. 131–133.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליBeirut Mullein
שם ערביח'ירווע
משפחהלועניתיים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהמישור החוף
כורוטיפמזרח-ים-תיכוני
אתר מרכזי לשימורשמורת לימן ושמורת בני ציון

נדירות
1
2
6
פגיעות
0
4
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
3
4
המס' האדום
1
5.3
10
פריפריאליות N
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה חמורה
2 (2) גלילות
צמידות: בינוני
13.3% אתרים בשמורות

מינים נוספים

בוצין הבשן
בוצין קיסריון
בוצין הגליל
בוצין אפקי