מעבר לתוכן העמוד

שיטת ויקטוריה
Acacia victoriae

פולש

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור
תאריך עדכון:

שלב
אקראי
מאוזרח
פולש
קצב
קצב איטי
קצב מהיר
נזק
מינורי
בינוני
נוכחי
משמעותי
פוטנציאלי
חמור

שיח או עץ בגובה 2-, לעיתים עד . יש שונות רבה בצורה ובמימדים של הפילודים (פטוטרות העלה שהתרחבו ומתפקדות כעלים), שהם דמויי סרגל או דמויי אליפסה צרה, ישרים או מעט כפופים (אורך 2-, רוחב 2-), בצבע ירקרק עד אפרפר. שני עלי הלוואי בבסיס הפילוד הם קוצים באורך 2-12 מ"מ. התפרחת אשכול שאורכו עד , הנושאת 15-30 קרקפות כדוריות בצבע קרם עד צהבהב, כאשר בכל אחת 15-30 פרחים זעירים. התרמילים מוארכים באורך , רוחב 9- שטוחים למדי, ובצבע חום בהיר. הזרעים מונחים לרוחב התרמיל ויוצרים בליטות הנראות היטב מבחוץ. הזרעים בצבע חום כהה, באורך 4-6 מ"מ. שיטת ויקטוריה פורחת מאמצע חודש מרץ עד תחילת מאי.

שיטת ויקטוריה גדלה בכל רחבי אוסטרליה, בעיקר באזור הצחיח והטרופי.

שיטת ויקטוריה הובאה לישראל לצורך ייעור, ככל הנראה לאחר קום המדינה. הצמח נשתל בעיקר בנגב הצפוני.

שיטת ויקטוריה עמידה במיוחד ליובש, ככל הנראה הודות למערכת שורשיה החודרים לקרקע עד לעומק של כ-. בית הגידול המועדף עליה הוא ערוצים וגדות נחלי אכזב באזור הצחיח והצחיח למחצה. היא צומחת מהר, אך משך חייה באזור תפוצתה הטבעי 10 עד 15 שנים בלבד. שיטת ויקטוריה יוצרת כמות זרעים גדולה במיוחד ובתחילת הקיץ נראה על העצים שפע תרמילים. העץ גדל על מגוון קרקעות אך לרוב על קרקעות כבדות במישורים ועל קרקעות אלוביליות. שיטת ויקטוריה מתחדשת מהר לאחר כריתה או שריפה, מגדם וגם באמצעות סורים.

בסוף 2005 התקבל דיווח ראשון על מוקד של שיטת ויקטוריה בין צומת קמה לרהט ממזרח לכביש מס' 264; מאז התפתח במקום סבך צפוף. שיטת ויקטוריה התפשטה במהירות, תחילה בצפון הנגב באזור הנטיעות הנרחבות שבוצעו מצפון לבאר-שבע, ממזרח לכביש מס' 40. באזור זה, אשר ניטע בין 1990 ל-1995 בצפיפות בין 5 ל-45 פרטים לדונם, נבטו וצמחו אלפי פרטים לצד העצים הנטועים. בשנים האחרונות נוספו מוקדים רבים של שיטת ויקטוריה באזורים שונים בארץ. העץ אינו מוגבל יותר לצפון הנגב קיימים מוקדים משני צידי כביש מס' 3 מדרום ללטרון; פרטים החלו לפלוש לאורך כביש מס' 38 וכביש מס' 1 בין צומת לטרון לשער הגיא. פרטים התבססו בערוץ נחל אוג בבקעת ים המלח. כמו כן, פרטים נבטו וצמחו ביער לוי אשכול ליד שמורת טבע הר יבנאל מדרום-מערב לכנרת, והעץ מצוי היום גם סביב ים כנרת. שיטת ויקטוריה מתפשטת במהירות, וזה מעלה חשש להחמרה מהירה של היקף פלישתה בישראל.

בתי גידול יבשים, מופרים או טבעיים בחבל הים תיכוני והצחיח למחצה; ערוצי נחלי אכזב באזור הצחיח של הארץ.

שיטת ויקטוריה יכולה ליצור עומדים צפופים ולעיתים סבך בלתי חדיר הדוחק את המינים המקומיים. צריכת מי הקרקע על ידיה טרם נחקרה, סביר להניח כי ריכוזים של הצמח צורכים כמויות מים משמעותיות על חשבון מיני הצמחים המקומיים. בנוסף, העומדים של שיטת ויקטוריה באזור צחיח וצחיח למחצה, הם בעלי מבנה יערי שאינו מתאים לפאונה של המדבר, ועלולים למשוך ולעודד קינון של מיני ציפורים לא מקומיים כגון עורב אפור, העלולים לפגוע ביציבות אוכלוסיות של מיני ציפורים מקומיים.

מאחר שאיננה מוכרת ברחבי העולם כצמח פולש, לא קיים בספרות המקצועית מידע לגבי דרכי טיפול נגדה. כריתה בלבד אינה יעילה כיוון שהעץ מתחדש מסורים. טיפולים נקודתיים הראו כי ריסוס זריעים עם Round-Up© 4% במים יעיל מומלץ לטפל בפרטים בוגרים בחתך והתזה עם Milestone© כיוון שקוטל עשבים זה יעיל מאוד נגד צמחים ממשפחת השיטיים. אין טיפול ביולוגי נגד עץ זה ולא צפוי להיות בעתיד הנראה לעין.

היות והעץ כבר התפשט לאזורים רבים בארץ מומלץ להתמקד תחילה בביעור המוקדים הקיימים בשטחים מוגנים. בשטחים אלה יוצרת שיטת ויקטוריה מוקדים שעדיין קטנים ולכן ניתן לבער אותם בקלות יחסית. שיטת ויקטוריה

באוסטרליה מוכרת כצמח מקומי המתפרץ סביב מקורות מים, אולם מחוץ לאוסטרליה לא קיימות עדויות המעידות על בעיית פלישה. יתכן ונעשה בצמח שימוש לצורך ייעור בעיקר בארץ ולכן הוא אינו מוכר כמין פולש באזורים צחיחים וים תיכוניים אחרים בעולם.

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור

מפת תפוסה נוכחית


נדירות
פגיעות
אטרקטיביות
אנדמיות
המס' האדום
פריפריאליות
ערך IUCN
הגדרת סיכון לפי הספר האדום
() גלילות
צמידות:
% אתרים בשמורות

מינים נוספים

ינבוט המסקיטו
שיטה מחטנית
שיטה עגולת-הזרעים
רוביניה בת-שיטה