מעבר לתוכן העמוד

מלוח ספוגי
Atriplex holocarpa

פולש

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור
תאריך עדכון:

שלב
אקראי
מאוזרח
פולש
קצב
קצב איטי
קצב מהיר
נזק
מינורי
נוכחי
בינוני
משמעותי
חמור

צמח חד-שנתי בגובה 15-25 ס"מ. העלים מסורגים, בשרניים, מעוינים, שפתם בעלת אונות קטנות ולא סדירות. רוחבם 10-30 מ"מ, צבעם ירקרק עם נקודות לבנות, מאדים מעט בתנאי עקה. הפרחים חד-מיניים והצמח חד-ביתי (פרחים זכריים ונקביים על אותו פרט). הפרחים קטנטנים ומתפתחים בחיק העלים העליונים. הפרי, אופייני לצמח זה, כמעט כדורי, דמוי לימון, ובעל טקסטורה של ספוג. הפריחה מיוני עד נובמבר.

האזור הצחיח למחצה של אוסטרליה מדרום-מערב עד דרום-מזרח.

מלוח ספוגי הובא לישראל בתחילת שנות ה-1960 כצמח לשיפור המרעה באזור הצחיח והצחיח למחצה של המדינה. נשתל במספר חלקות ניסוי באזור באר-שבע באמצע שנות ה-1960, אך לא עמד בציפיות והניסויים הופסקו.

המידע הקיים לגבי התכונות האקולוגיות של מלוח ספוגי מאוד מצומצם. הצמח גדל על קרקעות חרסיתיות, על מישורים ובמקומות בהם יש ריכוז של מי נגר, כגון צידי דרכים או ערוצים במדבר. הוא אינו גדל בחולות ונחשב מאוד עמיד למליחות קרקע. באוסטרליה מלוח ספוגי נפוץ בשולי אגמים מלוחים. האבקה נעשית ברוח והזרעים מופצים ברוח ובמי נגר. משך חיוניות הזרעים בקרקע אינו ידוע. טרם נבדק אם מינים מקומיים של בעלי חיים צורכים חלקים של הצמח.

מלוח ספוגי נצפה לראשונה בשטחים פתוחים ב-1972 בצפון הנגב, כלומר שנים אחדות לאחר שנשתל בחלקות ניסוי באותו אזור. מאז פלש הצמח לאורך צידי דרכים באזור באר-שבע, והמשיך לפלוש לכיוון מזרח הנגב הצפוני, למשל במעלה עקרבים. מלוח ספוגי פלש גם לבקעת ים המלח, ונמצא למשל בשפך נחל צאלים ובשמורת העתקים, לאורך נחל דרגות ובאזור אלמוג, בעיקר בשולי כבישים. מלוח ספוגי ממשיך להתפשט ונמצא היום גם במרכז ודרום הנגב, וכן בכל אזור הערבה עד מפרץ אילת. ניכרת מהירות פלישתו של מין זה באזור הצחיח של הארץ.

בתי גידול טבעיים ומופרים, יבשים ולחים, באזור הספר ובמדבר.

ההשפעה על מינים מקומיים מוגבלת ככל הנראה לתחרות על מי הקרקע. השפעה זו טרם כומתה על ידי עבודות שדה. מחקרים עתידיים יצטרכו לבחון אם למלוח ספוגי יש השלכות נוספות על המינים המקומיים.

אין מידע לגבי דרכי טיפול במוקדים של מלוח ספוגי. נדרשים ניסויים כדי לבחון את יעילותם של קוטלי עשבים כגון imazapyr או aminopyralid, אך טרם בוצעו ניסויים כאלה בארץ . לאור המבנה הנמוך של הצמח והעלים הגדולים יחסית, כדאי לבחון יישום קוטלי עשבים גם עם מעדר כימי, לצמצום הפגיעה בצמחים הסובבים את פרטי היעד.

לאור מגמת התפשטות הצמח רצוי להתחיל בנטרול המוקדים הקטנים והחדשים, כולל לאורך כבישים ותשתיות.

ידוע כמין פולש רק במדינת טקסס בארה"ב, שם הצמח החל לפלוש בנסיבות דומות לאלו אשר הביאו לפלישתו בארץ, כלומר לאחר ניסיון ליצירת מספוא.

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור

מפת תפוסה נוכחית


נדירות
פגיעות
אטרקטיביות
אנדמיות
המס' האדום
פריפריאליות
ערך IUCN
הגדרת סיכון לפי הספר האדום
() גלילות
צמידות:
% אתרים בשמורות

מינים נוספים

צלקנית נאכלת
פלפלון דמוי-אלה
פיסטיה צפה
לכיד הנחלים