מעבר לתוכן העמוד

דבקת פלשת
Galium philistaeum

5.3 סכנת הכחדה חמורה

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

צמח חד-שנתי עדין מסתעף מאוד, גובהו 10-20 ס"מ. העלים סרגליים, ערוכים 6-8 עלים בדור, בראשם חוד זעיר ושפתם כפופה אחורה. עלי הבסיס אליפטיים-סרגליים ואילו עלי התפרחת סרגליים צרים. התפרחת מכבד צפוף הבנוי מפרחים רבים, הנישאים על גבעולים דקיקים הארוכים מהעלים המלווים. אורך עוקץ הפרח כאורך הפרח עצמו. הכותרת בצבע צהוב-קרם, ארוכה מהשחלה, ולה ארבע אונות מחודדות ושערות פזורות בצידה החיצוני. הפרי בנוי משתי פרודות חצי-כדוריות בקוטר 2 מ"מ. הפרי ועוקצו, וכן גם חלקים אחרים של הצמח, מכוסים לרוב שערות צפופות. הצמחים משחירים בייבוש.
פורח מסוף מרס ועד סוף אפריל.

הצמח היה ידוע בעבר רק מגלילות מישור החוף: עמק עכו, השרון, פלשת ורצועת עזה (איסוף בודד של אייג משנת 1924). כמו כן שמור איסוף בודד (משנת 1954) מדורות, מעט דרומית לנחל שקמה. בגלל איסוף זה נכלל הצמח במגדירים ובפלורה פלשתינה גם בגלילת הנגב הצפוני. כמו כן נאסף ב-1983 בשמורת ניר-עם. המין היה ידוע לפנים במקטע גדרה–גן-יבנה–צומת-פלוגות, אך בסקר המינים הנדירים (בשנות ה-90 של המאה ה-20) לא אותר באזור זה, וכן לא אותר באזור דורות וארז, שם נאסף לפנים. גם בעמק עכו, שם נאסף בחוף בצת עד 1983, לא אותר הצמח בשנות התשעים. בסקר צמחים בסכנת הכחדה ב-2014 לא אותר המין
צפונית ליער אילנות, אך ב-2016 נצפה המין גם באביחיל. בסקר שערך עוז גולן, אותר
הצמח במשארי שדות באזור רוחמה והוא אותר שם גם בסקר צמחים בסכנת הכחדה ב-2015
(האתר הדרומי ביותר של המין).

חולות מיוצבים וכורכר, במיוחד בקרקעות חמרה במישור החוף.

* צמצום בית-הגידול עקב היעלמות השטחים הטבעיים והפתוחים של חולות וקרקעות ממוצא חולי במישור החוף הוא גורם הסיכון העיקרי.
* בכתם מקומי גדלים עשרות עד מאות פרטים. האוכלוסיות בכתמים מקוטעות עקב הקיטוע הכללי של בתי-גידול חוליים טבעיים במישור החוף.
* מספר האתרים הכללי שהמין גדל בו הצטמצם ב-40 השנים האחרונות עד למחצית (מ-42 ל-22). רוב האוכלוסיות מונות עשרות פרטים, ובכמה אתרים נספרו גם מאות פרטים. רוב אוכלוסיות השוליים של דרום פלשת ורצועת עזה (פרסה, בע"פ) נכחדו.
* המין אנדמי לישראל והכחדתו מן הארץ היא הכחדה עולמית.
* המין גדל בשמורות הטבע תל יצחק, חרוצים ונחל פולג.

ניטור אוכלוסיות אילנות מערב ויער קדימה (האוכלוסיות הגדולות ביותר, מונות מאות פרטים, ולכן מוצעות כאתרים מרכזים לשימור).

המין אנדמי לישראל וגדל בה רק במישור החוף, מנתניה (אביחיל) ועד רוחמה (ואולי גם עד רפיח ברצועת עזה). ביארלה (1993) נותן אותו משמורת דנא באדום.

מין חד שנתי נדיר של קרקעות חוליות במישור החוף, השרוי בסכנת הכחדה עקב אובדן מתמשך של בתי-הגידול הטבעיים. חשיבות שימורו נגזרת מהעובדה שזהו מין אנדמי לישראל, ומכך שקצב פגיעתו והכחדת בית-גידולו גדול. אוכלוסיות קיסריה ונורדיה הוכחדו לגמרי עקב פיתוח לבינוי. זהו אחד הצמחים האנדמיים היחידים למישור החוף אשר תחום תפוצתם מוגבל לישראל, ואין הם "חורגים במקצת" לבתי-גידול דומים בחוף דרום לבנון ו/או בסיני.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליPhilistine Bedstraw
שם ערבידובייקה (פלשתיני)
משפחהפואתיים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהמישור החוף
כורוטיפאנדמי (מזרח-ים-תיכוני)
אתר מרכזי לשימורשמורת בני ציון, אילנות מזרח

נדירות
1
2
6
פגיעות
0
4
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
4
4
המס' האדום
1
5.3
10
פריפריאליות 0
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה חמורה
4 (4) גלילות
צמידות: גבוהה
9.1% אתרים בשמורות

מינים נוספים

דבקה אפורה
דבקה עדינה
דבקה סורית
דבקה שרועה