מעבר לתוכן העמוד

פרג סיני
Papaver decaisnei

3.7 פגיע

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

צמח חד-שנתי זקוף ומכחיל, לרוב בעל גבעול בודד שגובהו 10-25 ס"מ. העלים והגבעולים קרחים לרוב, לעיתים בעלי שערות זיפניות בודדות. העלים מרוכזים ברובם בחלק התחתון של הצמח, צורתם מוארכת והם מחולקים ושסועים לאונות מוארכות לרוב משוננות. הפרחים בודדים בראשי גבעולים ארוכים חסרי עלים על עוקץ קרח לחלוטין הכותרת בצבע אדום עד אדום-כתום ואורכה 1-2 ס"מ. ההלקט קטן ומצולע, דמוי ספל, אורכו 10-14 מ"מ ורוחבו 6-8 מ"מ; הוא מצטרר לקראת בסיסו, צורתו חרוטית ובראשו דסקית שטוחה. הוא נפתח עם ההבשלה ע"י נקבים בין ראש ההלקט לדיסקית.
שם המין המדעי ניתן על שמו של Decaisne, בוטנאי שאסף את הצמח בהרי סיני ומשם הוא תואר לראשונה למדע; מכאן נגזר שם המין העברי- פרג סיני.
הפריחה בחודשי מרס-אפריל, ומותנית במועדי הגשמים ובזמן הנביטה.

הצמח נמצא בגלילות הנגב הדרומי והערבה באתר אחד בכל אחת מהן, בסך הכל בשני אתרים. הצמח התגלה כחדש לישראל ב-1987 בשדות קיבוץ אילות שבערבה. ייתכן שהגיע לשם באחד מהשטפונות מדרום הרי אדום. ב-1990 התגלה בהשתלמות רת"ם בנחל יחם בנגב הדרומי ונצפה שם גם ב-2010. ייתכן שהצמח לא אותר לפני 1990 בשל פריחתו הקצרה והופעתו במדבר הקיצוני רק בשנים הגשומות.

בישראל - בערוצי נחלים חוליים וחצציים במדבר קיצוני. בסיני גדל רק בהר-הגבוה ברום 900-2,500 במדרונות וערוצים עם חול גס. בעיראק ובאיראן הוא שכיח למדי בגבעות אבניות ועמקי חצץ ולס עשירים בסילט ברום 50-700 מטר. בירדן הוא גדל בקניונים הפונים לערבה באזור פטרה ועקבה, אך הוא נדיר ביותר. ייתכן שהאוכלוסייה ליד אילות היא שלוחה של אוכלוסייה גדולה הגדלה בהרי עקבה ממזרח, בדומה למנתור ערבי, זרעזיף המדבר ולענת יהודה.

* הצמח נצפה רק פעמים ספורות, ולא ברציפות, בגלילות הדרום הקיצוני. לפיכך אין מידע ברור על מספר אתריו ועל שינויים במספרם.
* הפרטים פזורים במרחב כבודדים. המידע על מדדים דמוגרפיים של המין בארץ לוקה בחסר. כנראה שכמו בכל מיני הפרג, נוצרים בהלקט זרעים קטנים רבים המתפזרים בקלות, אך לא ידוע דבר על דרך ההאבקה, שיעור יצירת הזרעים, חיוניותם וכושר הנביטה.
* האוכלוסייה בשדות אילות לא נצפתה מזה 23 שנים. אם היא קיימת עדיין (בפועל או בבנק זרעים), היא עלולה להיכחד מפעילות חקלאית או מפיתוח עתידי עקב התפשטות העיר אילת.
* האתרים אינם מצויים בשמורות טבע.
* אין מידע על מצב הסיכון בארצות התפוצה, אך כאמור, בירדן הוא נדיר מאד.

מומלץ לבצע סקר תפוצה בנגב הדרומי ובערבה הדרומית בשנים גשומות לאיתור מדויק של אוכלוסיות, על מנת להגיע להערכה יותר מבוססת על מצבו. מסקר כזה ניתן יהיה ללמוד גם על הביולוגיה של המין בישראל ומכל המידע אפשר יהיה לגזור תוכנית ניטור או שימור.

גדל במדבריות המזרח התיכון ומערב אסיה: דרום סיני, ירדן, ערב, עיראק, איראן, פקיסטן ואפגניסטן. מירדן נתונים גם פרג סיני וגם פרג מכחיל הקרובים מאוד זה לזה. תפוצה סימפטרית זו מרמזת כי ייתכן שלפנינו טקסון אחד שיש לאחדו.

צמח חד-שנתי נדיר מאד של דרום הערבה והנגב הדרומי שנצפה רק פעמים ספורות בארץ. הידע עליו מועט ודרושים סקרים ומעקבים נוספים על מנת לספק הערכה יותר מבוססת של מצב הסיכון וכדי להמליץ על הליכי טיפול.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליSinai Poppy
שם ערבידיידחן
משפחהפרגיים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמההרים במדבר
כורוטיפאיראנו-טוראני
אתר מרכזי לשימורנחל יחם בקרבת המישר

נדירות
1
5
6
פגיעות
0
1
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
3.7
10
פריפריאליות N
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום פגיע
1 (2) גלילות
צמידות: 0
0.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

זליה מחומשת
אהל הגבישים
כף-צפרדע לחכית
דמסון רב-זרעים