מעבר לתוכן העמוד

אירוס הגולן
Iris hermona

4.7 סכנת הכחדה

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

גיאופיט מקבוצת אירוסי ההיכל (ר' שם) הגדל בגושים. העלים זקופים, צבעם ירקרק-בהיר מכחיל. גבעולי הפריחה גבוהים, 30-50 ס"מ. כל גבעול נושא בקצהו פרח יחיד גדול, שקוטרו 11-16 ס"מ וצבעו הכללי הוא ורדרד-סגלגל בהיר. את עלי העטיף מרשתים שרטוטי קווים מקבילים עדינים. השערות בתוך מנהרת האבקה סגולות-שחורות. יש שערות בודדות גם על הדגלים.
אירוס הגולן התגלה לראשונה למדע בבקעת קונייטרה הצופה על החרמון, ולכן שמו המדעי הוא על שם הר החרמון. במקורות רבים השם העברי הוא תרגום השם המדעי (אירוס החרמון), אך מכיוון שזה עלול ליצור בלבול חריף, ובייחוד לאור הימצאות שני מיני אירוסים אחרים בחרמון, הולם יותר לדעתנו השם אירוס הגולן.

גדל רק במרכז ודרום הגולן על אף שמו המדעי. גדל בעיקר מעל רום 200 מטר באזור נחל זוויתן, ועד לרום של 1,000 מטרים בקונייטרה וברכס בשנית. האוכלוסיות הגדולות והצפופות ביותר גדלות ברום של 500-700 מטרים, בין צומת המפלים למושב קשת והלאה לתנוריה. באגן נחל סמך בדרום הגולן, ברום פני הים, יש אוכלוסייה זעירה על סלע קירטון. בעבר, אוכלוסיות של אירוסים הגדלות בחרמון שוייכו גם למין זה, אך כיום האוכלוסיות משוייכות למין אחר- אירוס ווסט הגדל גם בלבנון. למרגלות החרמון גדל דווקא אירוס נצרתי, אולם אין חפיפה בין שני המינים בשל הבדלי הגובה.

טרשי בזלת וקרקע בזלתית כבדה בגולן ומדרונות גיר טרשיים בחרמון.

* הצמח אטרקטיבי לקטיפה ועקירה. הפרחים ענקיים, והם נישאים על עמודים גבוהים במיוחד.
* הצמח נפגע קשות מדריסת טנקים בגולן.
*הצמח נפגע מרעיית ורמיסת בקר ברוב תחום תפוצתו.*אוכלוסיות איזור קשת נפגעו קשות, הועלתה סברה שלפעילות דורבנים יש קשר לכך.  * האוכלוסיות במרכז הגולן בין צומת המפלים לרכס בשנית רבות וקרובות זו לזו.
*אוכלוסיות נחל סמך ונחל אל-על מבודדות ומקוטעות.*האוכלוסיות בדרום לבנון נכחדו כנראה כתוצאה מלחץ רעייה חמור והרס בית-הגידול. לכן האוכלוסיות בישראל הן היחידות, או לפחות החשובות ביותר לשימור ברמה עולמית.
* כ-20% מהאוכלוסיות גדלות בשמורות: שמורת אירוס תנוריה ושמורת אירוס חושניה (אוכלוסיות גדולות) ושמורת יהודיה (אוכלוסיות זעירות בנחל זויתן ובנחל עיט).

הקצאת שמורה במרכז הגולן במשולש צומת המפלים – תנוריה – קונייטרה. ניטור אוכלוסיות באזורי מרעה. מניעת פיתוח באזורים שגדלות בהם אוכלוסיות גדולות של המין. גידור נגד דורבנים באיזור קשת, מחקר להבנת הגורמים להקטנת גודלי האוכלוסיות.

אנדמי לישראל ואולי לדרום סוריה. הנתון על תפוצתו באזור דרום סוריה לא ברור, הוא מבוסס על התכתבות של פרופ' פינברון עם האב מוּטֶרְד, אשר כתב את הפלורה של האזור, והוא טוען שהמין גדל גם בבשן עד מרגלות ג'בל דרוז. מתוך סקר של כל האוכלוסיות בישראל עולה כי אירוס הגולן אופייני לבזלות של אזור הגולן. על כן קרוב לוודאי כי צודק האב מוטרד ולפיכך מין זה הוא אולי "רק" תת-אנדמי לישראל.

גיאופיט מקבוצת אירוסי ההיכל, שעיקר תפוצתו בגולן. מין אדום בגלל היותו אנדמי ומהחשש לאטרקטיביוּת לקטיפה ועקירה. מומלץ להקצות לו שמורה מרכזית נוספת במרכז הגולן.

Sapir, Y., Shmida. A, Comes. H.P. (2001) Iris bismarckiana in Israel and Jordan – new findings and taxonomic remarks. Israel Journal of Plant Sciences 49:229–235

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליHermon Iris
שם ערביסאווסאן (ג'בל א-שייך)
משפחהאירוסיים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים-תיכונית וספר
כורוטיפאנדמי – מזרח-ים-תיכוני
אתר מרכזי לשימורבגולן – צומת המפלים וליד קשת

נדירות
1
2
6
פגיעות
0
0
4
אטרקטיביות
0
3
4
אנדמיות
0
4
4
המס' האדום
1
4.7
10
פריפריאליות 0
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה
2 (2) גלילות
צמידות: בינוני
0.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

אירוס שחום
אירוס הסרגל
אירוס ירוחם
אירוס הדור