מעבר לתוכן העמוד

אזדרכת מצויה
Melia azedarach

פולש

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור
תאריך עדכון:

שלב
אקראי
מאוזרח
פולש
קצב
קצב איטי
קצב מהיר
נזק
מינורי
נוכחי
בינוני
פוטנציאלי
משמעותי
חמור

עץ רחב עלים נשיר חורף, שגובהו 5-12 מ'. הגזע המרכזי אפור עם חריצים, בעוד שהענפים הצעירים יותר חלקים בצבע אדמדם ועליהם נקודות וכתמים סגולים. העלים גדולים, באורך 20-, ומנוצים 2-3 פעמים עם 4-6 זוגות עלעלים המחולקים ל-3 עד 6 עלעלים משניים באורך ברוחב , קרחים, דמוי אזמל, ובעלי שפה משוננת. צבעם ירוק כהה. התפרחת היא מכבד רב פרחים, בצבע לילך, בעלי 5 עלי גביע, 5 עלי כותרת באורך 1- ו-10 אבקנים. קוטרם 15-. הפריחה בחודשים אפריל ומאי. הפרי בית-גלעין כדורי בצבע צהוב חיוור, בקוטר 1-, ההופך למקומט עם הבשלתו. הפרי מכיל בין 1 ל-6 זרעים מוארכים באורך 8- וברוחב 6-.

אזור תפוצתה הטבעי של אזדרכת מצויה רחב ומתפרש מהודו לאזור הטרופי-לח של צפון אוסטרליה וכולל את דרום מזרח אסיה, סין, יפן, ולכיוון מזרח איי מלנזיה ופולינזיה במרכז האוקיאנוס השקט.

על פי עדויות היסטוריות אמינות, אזדרכת מצויה הייתה בארץ כבר במאה ה-16. הבריטים תיארו אותה כנפוצה בגינות בתחילת המאה ה-20. סביר להניח כי הובאה לארץ לפני מספר מאות שנים מהמזרח, בשל השימושים הרבים שנעשו בפירות ובזרעים הפקת חומר דוחה חרקים, מיצוי שמן, ברפואה עממית וליצירת תשמישי קדושה.

העץ גדל בבתי גידול לחים כגון גדות נחלים; או בבתי גידול מופרים ובשל התערבות האדם, כגון שולי שטחים חקלאיים, גינות וצידי דרכים. קצב הצימוח מהיר מאוד, ותוך 4-5 שנים פרטים יכולים להגיע לגובה של 6-8 מ'. תכונות אזור תפוצתו מעידות על גמישות אקולוגית יוצאת דופן העץ גדל ברוב סוגי הקרקעות, הוא עמיד לטמפרטורות גבוהות וגם ליובש. מערכת השורשים שטחית, ובדרך כלל מוגבלת לעומק של . העץ פורח שנים אחדות לאחר הנביטה. כמות הזרעים גדולה אך טרם כומתה. העץ מתרבה הן באמצעות זרעים והן באופן וגטטיבי על ידי סורים מבית השורשים. על פי תצפיות שנעשו בישראל, הזרעים מופצים על ידי ציפורים ועל ידי עטלפי פירות (Rousettus aegyptiacus). הזרעים שומרים על חיוניותם לפחות שנתיים.

מלבד בגינות, בצידי דרכים ובשטחים מופרים, פולשת האזדרכת גם במספר מקומות טבעיים, חלקם מוגנים כגון שמורות כרי נעמן, עין נימפית, החולה, עין בדולח ועין יהודה שבעמק בית שאן. חשוב לציין כי במקומות אלו יוצר העץ רק מוקדים קטנים. בשמורת החולה פולש העץ אל תוך הכיסוי הצפוף של קנה וגומא ומצליח להתבסס שם. לאור העובדה כי היקף פלישתו מוגבל למרות שנמצא בארץ למעלה מ-400 שנה, ניתן להניח כי מין זה אינו מהווה, לפחות כרגע, איום משמעותי. עם זאת, פלישת העץ באופן מסיבי באזורים ים תיכוניים אחרים, כגון דרום-אפריקה, והעובדה כי הוא מסוגל לפלוש גם בשטחים שלא הופרו, מחייבות מעקב אחרי הדינמיקה של המוקדים השונים בארץ.

בתי גידול לחים, גדות נחלים בחבל הים תיכוני של ישראל.

ההשפעה העיקרית של אזדרכת מצויה היא דחיקת מיני הצמחים המקומיים. יש לציין כי בארץ יש מעט עומדים רבי פרטים וצפופים בלב שטחים טבעיים. הפירות נחשבים רעילים לכלבים, אך לא ידועים מקרים של הרעלת חיות בר כתוצאה מאכילת הפירות והזרעים.

ניתן לעקור את הפרטים הצעירים. כריתת העצים הבוגרים לא יעילה כיוון שהעץ מתחדש מגדם. טיפול כימי בכריתה מריחה או בקידוח מילוי בעזרת triclopyr יעיל אך בעייתי ליישום בבתי גידול לחים. בימים אלה נערך ניסוי של טיפול בחתך-זילוף באמצעות aminopyralid. התוצאות הראשונות מראות פגיעה חד משמעית בעצים. לא קיים טיפול ביולוגי.

רצוי לכוון את מאמצי הטיפול לנטרול הפרטים בבתי גידול לחים מוגנים.

אזדרכת מצויה פולשת בדרום-אפריקה, כולל באזור הכף, והוגדרה מין פולש האסור לנטיעה ולמסחר. אזדרכת מצויה פולשת גם בדרום מזרח ארה"ב, בפרט בטקסס ובפלורידה וגם באיי הוואי.

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור

מפת תפוסה נוכחית


נדירות
פגיעות
אטרקטיביות
אנדמיות
המס' האדום
פריפריאליות
ערך IUCN
הגדרת סיכון לפי הספר האדום
() גלילות
צמידות:
% אתרים בשמורות

מינים נוספים

צלקנית נאכלת
פלפלון דמוי-אלה
פיסטיה צפה
מלוח ספוגי