מעבר לתוכן העמוד

אלקנת הגליל
Alkanna galilaea

4.7 סכנת הכחדה

תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

עשב רב-שנתי בגובה 30-50 ס"מ. כל הצמח מכוסה בזיפים רכים וארוכים המקנים לו מרקם קטיפתי. הגבעול מתפצל סמוך לקרקע לענפים פורחים ארוכים, שרועים עד זקופים. העלים מסורגים, רעופים זה על גבי זה במבנה סימטרי. עלי הבסיס מוארכים-אזמלניים, מצטררים כלפי הבסיס. עלי הגבעול יושבים, אליפטיים-ביציים. חפי הפרחים ביציים, לבובים בבסיס וארוכים מגביעי הפירות. התפרחות חד צדדיות ואינן צפופות. אונות הגביע אזמלניות משולשות עד מוארכות, מגיעות לאורך של 15 מ"מ בפרי. הפרחים צהובים, ערוכים בחיק עלים בקצות גבעולים. העלים המלווים את הפרחים קטנים יותר אך לא שונים בצורתם מעלי הבסיס. הכותרת דמוית מסמר, צינורה צר, אורכו 11-14 מ"מ, ואוגן הכותרת פרוס ועגול, קוטרו 10-12 מ"מ. הכותרת שעירה בצידה החיצון ואין לה קשקשים בפתח לועה. הפריחה מתחילה במרס, שיאה מאמצע אפריל עד מאי, והיא נמשכת עד יולי. הפרחים מואבקים על-ידי דבורים ארוכות לשון המבקרות בפרחים ומוצצות את הצוף הרב. רק דבורה (וכן זבוב-פרחים שעיר) שיש לה חדק ארוך מתשעה מילימטר (אורך צינור פרח האלקנה) יכולה להגיע לצוף הממוקם בבסיס צינור הכותרת. הפרי בנוי 4 פרודות כדוריות כמעט, להבדיל מפרודות מוארכות במין הקרוב לה – אלקנה מזרחית. רוחב הפרודה –4.5 מ"מ ופניה מחוספסות.

מהשורשים מופק צבע אדום הדומה לחינה (המופקת מצמח הכופר). מכאן גם מקור שם הסוג אלקנה, הנגזר מהמילה הערבית "אל-חינה". נשות הבדואים נוהגות להתקשט בצבעי אלקנה בפנים ובידיים.

הצמח נמצא בחמישה אתרים בלבד בשתי גלילות: הגלבוע (בקרבת מלכישוע, ב-2016 נמצאו שני פרטים בלבד), גליל-תחתון (כוכב הירדן, צומת גולני, טוראן). בעבר נמצא באתרים נוספים בגליל תחתון ובעמק יזרעאל, אך בסקר ב-2014 לא נמצא כלל בעמק יזרעאל. כמו כן הוא נמצא פעם יחידה בספר השומרון בגיתית. בעבר נאסף הצמח לעשבייה במנזר סנט-ג'ון ב-1942 (מיקום לא ברור) ובעמק עכו ב- 1929, אך לא אותר שם מחדש. בפלורה פלשתינה צויין גם מעמק ירדן עליון.

אדמות עמק עמוקות בהרים, ברמות ובעמקים גדולים, אשר אינן מנוצלות לחקלאות אינטנסיבית; שדות בור ושדות חקלאיים באדמה כבדה, לעתים אבנית במקצת.

* המין גדל באדמות עמוקות אשר אינן מנוצלות לחקלאות מודרנית. בית-גידול כזה נעשה נדיר יותר ויותר בתחום תפוצת האלקנה. זיקתו הבלעדית לבית-גידול זה הופכת אותו ליותר רגיש להכחדה. הצמח ניכר לעין, אך אינו בולט במיוחד עד כדי שאנשים יקטפו אותו בשל יופיו או מוזרותו. כל האתרים של המין נמצאים סמוך לישובים ולכבישים, עובדה המגבירה את הסיכון הנשקף לו. תוצאות סקר המינים הנדירים משנות התשעים של המאה העשרים מראות שהמין שרד בעיקר בחלק המזרחי של הגליל התחתון, ונכחד בחלקים המערביים, המעובדים באופן אינטנסיבי ומודרני יותר. תוצאות סקר 2014 מעידות על העלמות של אתרים רבים נוספים, שגם בהם עברו לעיבוד אינטנסיבי וריסוס צידי כבישים. * רוב האתרים נמצאים במרחק של יותר מ-5 ק"מ זה מזה, עובדה המקשה על האבקה הדדית.
* כל האוכלוסיות אינן בשמורה.

לשמור באתרים מומלצים על משטר חקלאי מסורתי ללא עיבוד אינטנסיבי. הדבר קשור במיוחד לבית-הגידול המועדף של הצמח, בשולי אדמת סחף אדומה. המלצת הטיפול הדחופה ביותר היא איסוף מיידי של חומר חי (זרעים וצמחים) וגידולם בחלקות המיועדות לכך. כמו כן נדרש מעקב נוכחות רב-שנתי של המין באתרים הידועים. לא נראה שאפשר לשמור על המין באתרים שנותר בהם, כי כולם בתוך או בשולי שטחים חקלאיים. המין מגודל מזרעים בגן המקלט בציפורי ובשנת 2019 נעשתה השבה לאתרים חדשים בגלבוע.

הצמח נחשב אנדמי רק לישראל, אך הוא גדל גם בירדן באזור הבלקה מערבית מעמאן, הנחשב בפלורה פלשתינה כגלילת "עמון", עובדה ההופכת אותו לתת-אנדמי.

בן שיח אנדמי המוגבל בארץ לשתי גלילות בלבד. שרד במספר פרטים מועט באתרים ספורים, בעיקר בחלק המזרחי של הגליל התחתון, ונכחד בחלקים המערביים המעובדים באופן אינטנסיבי יותר ומכל אתריו בעמק יזרעאל. שרוי בסכנת הכחדה, כי בית-גידולו הבלעדי הוא קרקעות עמוקות המתאימות לעיבוד. אלקנת הגליל נעלמת לנגד עינינו מהארץ ומהעולם.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליGalilean Alkanet
שם ערביהווא ג'וואני אצפר
משפחהזיפניים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים-תיכונית וחגורת הספר
כורוטיפים-תיכוני
אתר מרכזי לשימורשמורת הגלבוע (מלכישוע) ושמורת רכס אדמי (ליד יבנאל)

נדירות
1
3
6
פגיעות
0
3
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
3
4
המס' האדום
1
4.7
10
פריפריאליות 0
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה
4 (6) גלילות
צמידות: בינוני
7.7% אתרים בשמורות

מינים נוספים

אלקנה מזרחית
לשון-שור נגבית
לשון-פר מזרחית
מגסטומה זעירה