מעבר לתוכן העמוד

פקעון הכלך
Bunium ferulaceum

-1.0 נכחד

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

גיאופיט בעל פקעת שורש עמוקה באדמה. גובה הצמח 30-60 ס"מ. הגבעולים זקופים או נטויים ומסתעפים מהבסיס. מתאר העלים התחתונים הוא של משולש מחולק לשלושה עלעלים בעלי פטוטרת ארוכה. לעלים העליונים נדן רחב והטרף מפוצל לשלושה מקבצים של שלוש אונות סרגליות. לסוככי התפרחת עוקץ ארוך ממנו מסתעפות 8-12 קרנות הסוכך שאורכן מגיע ל-5 ס"מ. קרנות הסוכך נושאות סוככונים שמספר פרחיהם 10-16. מספר עלי המעטפת והמעטפית – קטן. עוקצי הפרחים ארוכים, ועלי הכותרת כמעט סגורים, צבעם לבן עם עורק חום במרכזם. עוקצי הפירות ארוכים מהפרי, עבים ומפושקים כעין כוכב. הפרי הוא דו-זרעון דמוי גליל מוארך בעל חמש צלעות אורך בולטות מעט, ואורכו 5-6 מ"מ,. הצמח נבדל מפקעון נאה, השכיח יותר בישראל, בכמה סימנים: בפ. נאה עוקצי הפירות דקיקים בעוד שבפ. הכלך העוקצים עבים ומתפשקים בהבשלה. בפקעון נאה עמודי העלי ארוכים פי 3-4 מהכנית ( מצעית הפרח), לעומת פ. הכלך שאצלו אורכם של שני עמודי העלי כרוחב הכנית או מעט גדולים ממנה.
הפריחה בסוף מרס ובמחצית הראשונה של אפריל.

הצמח נאסף בשנות ה-10-50 של המאה ה-20 בהרי יהודה (ירושלים) ובפלשת (רחובות, רמלה, נען, גבעת ברנר וג'וליס). בסך הכל יש תיעוד משבעה אתרים, אולם נכחד מכל האתרים הללו ולא נמצא מאז.

שדות ובתה.

הצמח נכחד לחלוטין מכל אתריו בישראל. בהיעדר תיעוד מאז שנות ה-50 של המאה ה-20, אין לדעת בוודאות את הסיבות להכחדתו, אולם סביר להניח שקירבת האתרים למקומות יישוב ופעולות פיתוח, שינוי בשימוש הקרקע והיעלמה של החקלאות המסורתית, הוליכו להכחדה. אינו מופיע ברשימות של מיני צמחים בסכנה בארצות אחרות.

מומלץ לסקור ביסודיות באזור פלשת בסביבות האתרים שבהם היה ידוע מהעבר בניסיון לאתר פרטים אוכלוסיות ולוודא או לשלול את הכחדתו.

הבלקן (בעיקר בולגריה), אוקראינה (חצי האי קרים), יוון ואיי הים האגאי, טורקיה, לבנון, סוריה, קפריסין והקווקז (?). הצמח תואר מקפריסין שם הוא גדל מגובה פני הים ועד רום של 100 מטר בשדות בור, צידי דרך ויער אורן פתוח.

גיאופיט רב-שנתי של שדות ובתות שנכחד מישראל בשנות ה-50 של המאה ה 20. היה נדיר גם לפני הכחדתו וגדל בעבר רק בשתי גלילות בשבעה אתרים.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליBalkan Pignut
שם ערביאקתאר (אל-בלקאן)
משפחהסוככיים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים-תיכונית
כורוטיפמזרח ים-תיכוני
אתר מרכזי לשימור

נדירות
1
5
6
פגיעות
0
0
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
-1.0
10
פריפריאליות N
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום נכחד
0 (2) גלילות
צמידות: 0
0.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

פקעון נאה
ברולה זקופה
חרחבינה חופית
חרחבינה טובענית