מעבר לתוכן העמוד

שיטה עגולת-הזרעים
Acacia cyclops

פולש

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור
תאריך עדכון:

שלב
אקראי
מאוזרח
פולש
קצב
קצב איטי
קצב מהיר
נזק
מינורי
נוכחי
בינוני
משמעותי
פוטנציאלי
חמור

עץ נמוך או שיח, ירוק- עד, בגובה 1-5 מ'. בעל פילודים, כלומר פטוטרות העלה שהתרחבו ומתפקדות כעלים, מסורגים וזקופים באורך 4- וברוחב 0.6-1.5 ס"מ. על פני הפילודים עוברים 3 עד 4 עורקים בולטים ומקבילים. העץ נטול קוצים. התפרחת אשכול קטן, שאורכו 3-20 מ"מ, נושא שתי קרקפות כדוריות בצבע צהוב. הקרקפת מורכבת מ-60 עד 75 פרחים זעירים וקוטרה 5-7 מ"מ. התרמילים בצבע חום, לרוב מעוגלים ופחוסים מעט בין הזרעים. הזרעים יוצרים בתרמיל בליטות הניכרות בבירור במבט מבחוץ. התרמילים נשארים על הענפים לפחות שנה אחרי שנפתחו ושחררו את הזרעים. סימן היכר נוסף הוא עוקץ הזרע הכתום-אדום, העוטף כל זרע. שיטה עגולת-זרעים פורחת בישראל מאפריל עד יולי.

דרום-מערב אוסטרליה ולאורך החוף הדרומי.

הבריטים הביאו את העץ לישראל בשנות ה-20' של המאה העשרים לשם ייעור ובמיוחד לייצוב קרקעות.

שיטה עגולת-זרעים גדלה על רוב סוגי קרקעות, ובכלל זה חולות. היא עמידה מאוד ליובש ולמליחות קרקע גבוהה. קצב הצימוח של העץ איטי בהשוואה לשיטים האוסטרליות האחרות בארץ. העץ מתרבה מזרעים בלבד, שנוצרים בכמויות גדולות. על פי מחקרים שנערכו בדרום אפריקה כ-95% מהזרעים נובטים או מתים בתוך שנה (לעומת 45% בשיטה כחלחלה). למרות זאת, כעבור שנתיים, בנק הזרעים בקרקע עדיין מכיל בין 2,000 ל-5,900 זרעים חיוניים למטר רבוע. במדינות שאליהן פולשת, כגון דרום-אפריקה, הזרעים מופצים בעיקר על ידי מינים מקומיים של ציפורים ויונקים קטנים. בישראל טרם נמצא אילו מיני בעלי חיים מעורבים בהפצת הזרעים של מין שיטה זו. המכשול העיקרי בהכחדת מוקדים שלה הוא שהזרעים שאינם נובטים מיד או אינם מתים שומרים על חיוניותם במשך עד 50 שנה. שרפות מאיצות את נביטת הזרעים ומגבירות את פולשנות הצמח. צומחת במהירות, בעיקר בשנתיים הראשונות לאחר הנביטה. משך החיים של העץ כ-30 שנה.

ייתכן שהעץ "ברח" ממשתלת קק"ל שפעלה בעבר ליד קרית ענבים. האוכלוסייה העיקרית בארץ, בת מאות פרטים, נמצאת בגן לאומי הרי יהודה (ממזרח לשער הגיא), במדרון שבו התחוללה שריפה גדולה בקיץ 1995. קיימים כמה מוקדים של שיטה עגולת-זרעים בשטחים פתוחים באזור קיסריה ומדרום לאשקלון. חדירת העץ לחולות רצועת החוף, בית הגידול המועדף עליו, עלולה לגרום לפגיעה אקולוגית חמורה, בדומה לזו שהתחוללה לאורך החוף בחבל האקלימי הים-תיכוני של דרום אפריקה.

בתי גידול יבשים, מופרים ולא מופרים, באזור ההר ובחולות רצועת החוף בחבל הים-תיכוני של הארץ.

שיטה עגולת-זרעים יכולה ליצור עומדים צפופים מאוד, שדוחקים מינים מקומיים בגלל חסימת אור. הצמח אללופתי מחקר הראה שעלי העץ משחררים חומר כימי המונע נביטה של מינים אחרים. העלים הנושרים מהעץ מצטברים לשכבת שלכת עבה במיוחד, המעשירה את הקרקע בחנקן ומעודדת את התפתחותם של צמחים פולשים אחרים, יעילים בניצול החנקן, כגון מינים אחרים של שיטים אוסטרליות.

בניגוד למיני שיטה אוסטרליים אחרים, כריתה של שיטה עגולת-זרעים יעילה רק אם היא מתבצעת צמוד לפני הקרקע. טיפול שכזה יעיל וחוסך שימוש בקוטלי צמחים. לא קיים מידע לגבי טיפול כימי בשיטה עגולת-זרעים, אך טיפול בחתך והתזה עם קוטל עשבים מסוג Milestone© צפוי להיות יעיל. בדרום אפריקה פותח טיפול ביולוגי תחילה ב-1991 עם חדקונית זרעים (Melanterius servulus) הניזונה מזרעי השיטה; וב-2002 עם זבוב עפצים (Dasyneura dielsi). הזבוב יוצר עפצים על פרחי השיטה וגורם להתפתחות של תרמילים עקרים. אויבים טבעיים אלו לא השפיעו בצורה משמעותית על קצב הגידול ועל שיעור התמותה של העץ. במחקר שהתפרסם ב-2015 נבחנה בדרום אפריקה אפשרות להשתמש בפטרייה מקומית, Pseudolagarobasidium acaciicola, כדי להביא לתמותת העץ הפולש.

שיטה עגולת-זרעים היא דוגמה לעץ בעל פוטנציאל פלישה גבוהה מאוד הנמצא עדיין בשלב ההתפשטות איטית. לכן יש לשאוף לביעור המוקדים הקיימים, תחילת בבתי גידול חוליים. הגודל המוגבל של המוקדים, לפחות כרגע, עשוי להקל על ביעורם.

זהו אחד ממיני השיטה האוסטרליים הנפוצים ביותר בדרום אפריקה, במיוחד לאורך מערכות אקולוגיות חופיות. העץ נחשב למין פולש במערב ארצות הברית והחל לאחרונה לפלוש גם בצפון אפריקה ובדרום אירופה, בפרט בסיציליה ובפורטוגל.

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור

מפת תפוסה נוכחית


נדירות
פגיעות
אטרקטיביות
אנדמיות
המס' האדום
פריפריאליות
ערך IUCN
הגדרת סיכון לפי הספר האדום
() גלילות
צמידות:
% אתרים בשמורות

מינים נוספים

ינבוט המסקיטו
שיטה מחטנית
רוביניה בת-שיטה
צחר כחלחל