מעבר לתוכן העמוד

רוביניה בת-שיטה
Robinia pseudoacacia

מאוזרח

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור
תאריך עדכון:

שלב
אקראי
מאוזרח
פולש
קצב
קצב איטי
קצב מהיר
נזק
נוכחי
מינורי
פוטנציאלי
בינוני
משמעותי
חמור

עץ נשיר חורף, בעל גזע ישר. פרטיו הגדלים בארץ מתנשאים לגובה של 5-. העצים הצעירים בעלי גזע חלק, ההופך לאפור כהה עם חריצי אורך עמוקים אצל הפרטים הבוגרים. העלים מנוצים ל-7-20 עלעלים אליפטיים (5 ס"מx ) עם חוד קצר בקצה. הפרחים ריחניים מאד, בצבע לבן (15-), נישאים באשכולות משתלשלים באורך 10-. הפרי תרמיל ישר, שטוח (5- x ), בצבע חום, ומכיל 3 עד 10 זרעים שחורים באורך 4-. הפריחה בחודש אפריל.

האזור הממוזג של דרום-מזרח ארה"ב, במרחב המשתרע בין מדינות אינדיאנה ופנסילבניה בצפון, ללואיזיאנה וג'ורג'יה בדרום.

רוביניה בת-שיטה תוארה כצמח 'סוב-ספונטני' בישראל כבר ב-1922, עובדה שמרמזת על נוכחותו בארץ הרבה לפני תחילת השלטון הבריטי. העץ שימש בעבר כעץ נוי ונשתל בגינות עירוניות ולאורך שדרות, במספר ערים בארץ.

רוביניה בת-שיטה צומחת באור מלא ומתפתחת על כל סוגי הקרקעות מלבד דיונות חול וקרקעות לא מנוקזות. העץ עמידה לקור. היא מתרבה באמצעות זרעים ובצורה וגטטיבית דרך חוטרים מהשורשים. לאחר התבססות המוקדים הראשונים, המשך הפלישה נעשה בעיקר באמצעות חוטרי שורש. קצב הגידול של עץ זה מהיר מאוד, במיוחד אצל פרטים צעירים (עד בשנה). זריעים בני שש מתחילים ליצר זרעים, אך עיקר יצירתם כאשר העצים בני 15 עד 40 שנה, לאחר מכן יורדת כמות הזרעים הנוצרים מדי שנה. הפרטים הבוגרים יוצרים כמויות גדולות של זרעים כל שנה או שנתיים. הפצתם נעשית בגרביטציה וברוח. קיימת שונות גדולה באשר למשך תקופת התרדמה של הזרעים אך זאת יכולה להימשך עד מעל 10 שנים. העלים וקליפת הגזע של רוביניה בת-שיטה רעילים לצאן ולבקר. העץ קולט חנקן אטמוספרי באמצעות בקטריות סימביוטיות. הוא מתחדש מהר מגדם לאחר כריתה או שריפה. אורך חייו מוערך בין 60 ל-100 שנה, אולם מחוץ לאזור תפוצתו הטבעי, למשל באירופה, קיימים פרטים בני 300 שנה ומעלה. רוביניה בת-שיטה מוערכת על ידי כוורנים מכיוון שהפרחים שלה משמשים מרעה דבורים משובח.

רוביניה בת-שיטה לא יוצרת מוקדים רבים וצפופים בארץ. קיימים מוקדים קטנים בהרי ירושלים בסמוך למקומות בנויים וליד משתלת קק"ל לשעבר בקרית ענבים. פרטים נמצאים בשולי הגן הלאומי הרי יהודה ליד מבשרת ציון. יתכן שפוטנציאל פלישתה מוגבל בחבל הים תיכוני בגלל אורך העונה היבשה הנמשכת עד 8 חודשים.

בתי גידול יבשים (מנוקזים) ומופרים, באזור ההר, בחבל הים תיכוני.

העץ צומח בכיסי קרקע חשופים ביחידות של עשבוניים ובני-שיח ויוצר גושים צפופים הדוחקים מינים מקומיים הזקוקים לאור. מחקרים שנערכו במקומות שונים בעולם מדדו והראו ירידה במגוון המינים המקומיים במקומות נגועים על ידי רוביניה בת-שיטה. העץ משנה את האיזון הכימי של הקרקע בהעלאה ניכרת של שיעור החנקן, ובכך מעלה את פוריות הקרקע, ומשנה את ההרכב הפלוריסטי. מחקרים הראו כי גם 14 שנה לאחר הסרת הפרטים של רוביניה בת-שיטה שיעור החנקן בקרקע נותר גבוה מהרגיל. שינוי זה עלול להקל על התבססות צמחים פולשים אחרים.

טיפול פיזי כגון כריתה או שריפה, אינו יעיל, ואף מזיק, שכן העץ מתחדש מגדם ומפתח חוטרים משורשיו. טיפול כימי בחתך והתזה עם Milestone© יעיל מאוד. לא קיים טיפול ביולוגי נגד רוביניה בת-שיטה.

מומלץ לנטרל את הפרטים הבודדים המאותרים בסמוך לשטחים טבעיים.

רוביניה בת שיטה היא אחד העצים הפולשים ביותר באירופה הממוזגת במדינות כגון צפון איטליה, צרפת, גרמניה, צ'כיה, הונגריה, פולין. העץ פולש גם באזורים ממוזגים ביבשות אחרות ניו-זילנד, ארגנטינה, צילה, נדה בקוריאה ויפן. רוביניה בת שיטה פולשת גם באזורים בעלי אקלים ים תיכוני, קליפורניה, קפריסין, איטליה, פון אפריקה, ובשנים האחרונות, בדרום-אפריקה (מלבד בצפון מערב) ודרום-מערב אוסטרליה.

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור

מפת תפוסה נוכחית


נדירות
פגיעות
אטרקטיביות
אנדמיות
המס' האדום
פריפריאליות
ערך IUCN
הגדרת סיכון לפי הספר האדום
() גלילות
צמידות:
% אתרים בשמורות

מינים נוספים

ינבוט המסקיטו
שיטה מחטנית
שיטה עגולת-הזרעים
צחר כחלחל