מעבר לתוכן העמוד

דו-שן משולש
Bidens tripartita

4.7 סכנת הכחדה

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

צמח חד-שנתי זקוף עם עלים נגדיים, המתנשא לגובה 30-80 ס"מ. הצמח קרח כמעט, הגבעול זקוף ומסתעף באופן סדור מכבדי. לעלים פטוטרת ברורה, והם מחולקים לרוב ל-3-5 אונות מחודדות, אשר שפתן משוננת כמסור באופן גס. לעיתים רחוקות העלה אינו מחולק. הקרקפות בודדות וצורתן כחצי כדור, קוטרן 1.5-2 ס"מ ומכילות רק פרחים צינוריים אשר צבעם חום-צהוב. חפי המעטפת החיצוניים קרומיים ומתפשקים, ארוכים פי 2-3 מחפי המעטפת הפנימיים שצבעם כצבע החלודה. המצעית שטוחה, עם חפים נשירים. הזרעונים חסרי ציצית (הציצית הפכה לזוג מלענים זקופים עם שיכים הכפופים לאחור). גודל הזרעון 6-8 מ"מ, וגם הוא מצויד בשיכים כפופים לאחור.
פורח בקיץ מיולי עד ספטמבר.

ידוע רק מגלילה אחת, עמק החוּלה, שם גדלו אוכלוסיות מקומיות יציבות. בעבר גדל בביצת החוּלה ב-5 אתרים לפחות, במיוחד בשוליים ובשפך הירדן לחוּלה, משם נאסף בשנות הארבעים של המאה ה-20. מאז 1953 לא נאסף עוד בגלילת החוּלה ולא נמצא גם בסקר ביניים בחוּלה שנערך ב-1973. פרט לחוּלה נאסף שלוש פעמים באופן אפיזודי בשלוש גלילות שונות: בכורדני אשר בעמק עכו ב-1951, במקווה-ישראל ב-1973 ובירושלים בעמק המצלבה ב-1975. הצמח לא נצפה בעמק המצלבה בשנים הבאות.

ביצות ושטחים פתוחים במקווי-מים. באופן נדיר גם שקעים לחים ומקומות מושקים.

* דו-שן משולש היה ללא ספק צמח מקומי מבוסס בעמק החוּלה, אך עקב התייבשות בתי-הגידול הלחים, הפיתוח והזיהום – הצטמצמו מאוד אפשרויות הקיום עבורו. אין ודאות אם הצמח עדיין גדל בעמק החוּלה, וייתכן שהאוכלוסיות שנצפו בעבר נכחדו. אך לא נעשה סקר מינים נדירים בעמק החוּלה.
* אין כל מידע על גודל האוכלוסיות, ואין מידע טוב על מספר האתרים: על פי נתוני העשבייה היו בעבר בחוּלה לפחות ארבעה אתרים ועוד אתר בעמק עכו. משנות השבעים של המאה ה-20 נמצאו שני אתרים אפיזודיים.
* בגלילות הנוספות שמחוץ לעמק החוּלה הוא מין אפיזודי, אשר אין לו חשיבות מבחינת שמירת טבע כמין טבעי, אלא בהקשר של מינים פולשים.

מומלץ לערוך סקר שדה למציאת דו-שן שעיר בעמק החוּלה ולבדוק אם נכחד או למפות את אתריו. אם יימצאו כאלה, מומלץ לתחם אתר בעמק החוּלה ולנטר בו אוכלוסייה. יש לדאוג למשטר דינמי של צומח פתוח תוך עריכת הפרעות ויצירת מעונות פתוחים וחצי מוצלים. יש לחזור ולדון אם יש לתת לדו-שן משולש מעמד של מין אדום, כיון שבהרבה מדינות צפונית לנו הוא נחשב עשב רע ופולש של מעונות לחים ותעלות בצידי דרכים.

תפוצה רחבה על פני החלקים הממוזגים של אירו-אסיה: כל אירופה, סיביר, הים השחור, מרכז אסיה, ההימלאיה, סין ויפן. כל ארצות הים התיכון הצפוניות מספרד ועד טורקיה. תפוצתו נמשכת גם לקווקז. במזרח התיכון גדל בצפון עירק, סוריה, לבנון, רוב גלילות אירן, וישראל. אינו מתפשט דרומה.
צמח מהגר שהגיע לאוסטרליה ולצפון אמריקה.

צמח חד-שנתי של מעונות זמניים פתוחים במקווי מים. נדיר ביותר או נכחד בארצנו. מין צפוני של סוג טרופי, אשר עמק החוּלה מהווה עבורו קצה תחום תפוצה דרומי אזורי. מספר האתרים בארץ אינו ידוע בוודאות, וקרוב לוודאי שייבוש ביצת החוּלה והחקלאות האינטנסיבית בעמק החוּלה הביאו להכחדתו. הופעתו בארץ מחוץ לעמק החוּלה אפיזודית, ומבטאת את יכולתו להתנחל מפעם לפעם כצמח מהגר, אך בינתיים בלי יכולת להתבסס לאורך זמן.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליThree-lobe Beggar-ticks, Three-part Beggar-ticks
שם ערביתיל מא'אל
משפחהמורכבים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים-תיכונית לחה
כורוטיפרב-אזורי: אירו-סיבירי, ים-תיכוני ואירנו-טורני
אתר מרכזי לשימורשמורת החוּלה

נדירות
1
5
6
פגיעות
0
3
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
4.7
10
פריפריאליות N
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה
1 (1) גלילות
צמידות: גבוהה
33.3% אתרים בשמורות

מינים נוספים

אמברוסיה ימית
ארנין ההרים
פלומית בובה
דוגון ירושלמי