מעבר לתוכן העמוד

נעצוצית סבוכה
Cardopatium corymbosum

2.6 קרוב לסיכון

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

עשב רב-שנתי (המיקריפטופיט) הנראה ככר קוצני המגיע לגובה 25-40 ס"מ. בבסיס הצמח שושנת עלים וממנה מתרומם גבעול אחד או יותר המסתעף בדמות סוכך מורכב וצפוף מאד שענפיו מסתיימים בתפרחות. הגבעולים והעלים עטורים קוצים רבים ומנוצים. העלים מחולקים לאונות קוצניות דקיקות. קרקפות הפרחים צבורות בגושים צפופים בראשי הגבעולים ויוצרות בראש הצמח משטח צפוף בצבע כחול. הקרקפות דומות לקרקפות של קורטם. בעת הפריחה כל אברי הפרח יבשים ומקבלים גוון אפור- חום-בהיר והפריחה הכחולה נראית למרחוק על רקע העלוה היבשה.
הפריחה חלה בחודשים מאי-ספטמבר.

הצמח גדל בישראל בארבע גלילות: עמק עכו, חוף הכרמל, השרון וצפון הנגב. קיימים בוודאות 16 אתרים מתועדים בארץ, ולפי הערכה יש בסך הכל כ-20 אתרים. בעמק עכו הוא נמצא בעיקר באזור בתי הזיקוק – מלחת הקישון ואיזור נחל חילזון. מכמה אתרים נוספים שהיו ידועים בעבר באדמות הכבדות של עמק זבולון הוא נעלם. בחוף הכרמל נמצא באזור נחל תנינים, אחו בנימינה וחוף דור-הבונים, אך מאזור עתלית הוא נכחד. בשרון הדרומי נותר בשלושה אתרים מבודדים – שמורת בני ציון, שקע הרצליה (הבאסה) וקריית שאול. באתרים שבשרון הצפוני באזור גן שמואל ועין החורש הוא נכחד. בהרי יהודה מצא אבינעם דנין ב-1977 אוכלוסייה מבודדת בגבעות יתיר שבדרום הגלילה אך היא לא נמצאה שוב. ב-2018 נמצאה אוכלוסייה חדשה ביער דבירה בנגב הצפוני.

אדמות כבדות, לעתים מוצפות בחורף, בשולי נחלים או ביצות בהן יש כנראה המלחה בקיץ בגלל עליה נימית של מים.

* ניכרת מגמה של ירידה במספר האתרים הכללי בגלילות שבהן הצמח גדל. ממחצית האתרים שהיו ידועים בעבר בעמק עכו הצמח נכחד, כמו גם מהאתרים בצפון השרון.
* בחלק מהאתרים נספרו עשרות עד מאות פרטים, אך באחרים מצויים רק פרטים בודדים.
* בית הגידול הייחודי של שקעים מוצפים ומתמלחים במישור החוף מצוי באזורים מאוכלסים ומעובדים והוא הולך ונעלם. זו הסכנה העיקרית להמשך הקיום של האוכלוסיות שנותרו. מספר הפרטים הקטן בחלק מהאתרים מהווה אף הוא סיכון של הכחדה מסיבות דמוגרפיות ואקראיות.
* מוגן בישראל רק בתחומי שמורת טבע בני ציון ובשמורת טבע חוף דור-הבונים.
* הצמח אינו מופיע ברשימות של מינים אדומים בארצות אחרות, ואין די מידע על האיומים ומצב השימור בארצות אלה.

יש לעקוב ולנטר את האתרים שבהם נותרו פרטים ואוכלוסיות של הצמח ולנסות לאתר אתרים נוספים שאולי לא תועדו. מומלץ לגדר אתרים נקודתיים שבהם הצמח גדל מחוץ לשמורות ולהגן עליו.

נעצוצית סבוכה נפוצה במזרח אגן הים התיכון במדרונות סלעיים וחשופים לשמש ובבתות. תחום התפוצה כולל את איטליה,מקדוניה, יוון, טורקיה, סוריה, לבנון, ישראל וטוניסיה. באיי הים התיכון היא נמצאת בסיציליה, כרתים וקפריסין. בסוריה, לבנון וישראל התפוצה מצטמצמת לרצועה צרה לאורך החוף בקרקעות כבדות, ביצתיות ומלחות.

עשב קוצני רב שנתי נדיר של מזרח אגן הים התיכון, הגדל בישראל בבית גידול ייחודי הולך ונעלם של אדמות כבדות, לעתים מוצפות ומתמלחות או בקרבת ביצות ונחלים. מין פריפריאלי שישראל היא הנקודה הדרום-מערבית של תחום תפוצתו. אין מידע על האיומים ומצב השימור בארצות אחרות. בספר האדום לצמח זה ניתן משקל מיוחד ע"י הוועדה המקצועית ומספרו האדום נקבע ל-3.2, אף על-פי שסכום הערכים של הקריטריונים הוא 2.6 בלבד. ב-2020 הוחלט על ידי הועדה המקצועית לשנות את מעמדו לעל סף איום בהתאמה למספר האדום המחושב.

כהן, ע. ושמידע, א. 1989. צמחים נדירים בארץ/נעצוצית סבוכה. טבע וארץ ל"א/10: 40-41.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליBlack Chamaileon
שם ערביאסאד אל-ארד
משפחהמורכבים
סיווגברשימת המינים על סף איום
אקוסיסטמהים תיכונית
כורוטיפמזרח ים-תיכוני
אתר מרכזי לשימורשמורת חוף דור-הבונים

נדירות
1
2
6
פגיעות
0
2
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
2.6
10
פריפריאליות W
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום קרוב לסיכון
5 (4) גלילות
צמידות: 0
5.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

אמברוסיה ימית
ארנין ההרים
פלומית בובה
דוגון ירושלמי