מעבר לתוכן העמוד

כריך גומאי
Carex pseudocyperus

4.2 סכנת הכחדה

תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

עשב רב-שנתי עם קנה-שורש ארוך וזוחל וגבעול-תפרחת זקוף שגובהו 40-100 ס"מ. העלים יוצאים גם מבסיס הצמח וגם לכל אורך גבעולי הפריחה (להבדיל מרבים ממיני הגומא). חתך הרוחב של הגבעול משולש, ורוחב העלים הנישאים עליו 10 מ"מ. העלה מחוספס וצבעו ירוק בהיר. הפרחים ערוכים בשיבולת צפופה ומוארכת, כל פרח יושב בחיק חפה והפרחים חסרי עטיף. העלים המלווים את השיבוליות גבוהים מהן בהרבה. התפרחות (=שיבוליות) חד-מיניות, העליונות זכריות והתחתונות נקביות. כל שיבולת נראית כגליל צר שקוטרו 8 מ"מ ואורכו 4-5 ס"מ, הן תלויות על עוקצים ארוכים ודקים המשולשלים כלפי מטה. צבע גלומות השיבולית ירוק חיוור (בעוד שבכריך חד ובכריך מרוחק צבע הגלומות חום ערמוני). הפרי אגוזית חד-זרעית דמוית כד עם מקור בולט, גודלה 5-7 מ"מ.
פורח ממרס עד יוני.

הצמח נמצא עד כה רק בשני מקומות בארץ, מאחד הוא נכחד בבירור ובשני יש חשד להכחדתו. הוא נאסף בשנת 1952 בעמק החוּלה בנחל עינן, בשולי ביצת החוּלה לשעבר. בשרון נאסף הכריך בשנת 1932 בברכת בטיח, וזהו המקום היחיד שהצמח היה ידוע ממנו בשרון. בשנת 1980 נאסף הצמח בברכת בטיח בשנית, אך כל מאמצינו לאתרו שוב בשנים 1994-1996 במסגרת סקר הצמחים הנדירים עלו בתוהו.

ביצות וגדות נחלים מוצלים (בגלל נדירוּתו אין מידע על המין בישראל). בטורקיה ואירופה גדל בשולי אגמים, בריכות מים, תעלות וביצות, מרום פני הים ועד רום 1,500 מטר.

* גדל לפנים באתר בודד בחוּלה ונכחד. גדל עד 1980 לפחות בברכת בטיח בשרון ויש חשש שנכחד גם משם. אלה שני האתרים היחידים אשר היו ידועים בישראל.
* ברכת בטיח ונחל עינן הן שמורות טבע על פי חוק, ואם תיעשה אליהן פעולת השבה יהיה המין מוגן בהן.

מומלץ להשיב את הצמח לנחל עינן ולבריכת בטיח ולגדר את השטח ולשלטו. יש למנוע רעייה בלתי רצויה ולהסדיר מימשק מים נכון, שיבטיח את קיומן של האוכלוסיות המוּשבות וגם את הישרדותם של מינים אדומים נוספים הגדלים עדיין במקומות אלה.

מין רחב-תפוצה: גדל ברוב מדינות אירופה, צפון אפריקה, דרום רוסיה וסיביר, קווקז, מרכז אסיה ומזרחה, צפון אמריקה וניו-זילנד. במזרח התיכון גדל רק בצפון אירן, חוף סוריה-לבנון ובגלילות אחדות בטורקיה. חסר בירדן ובצפון עירק. מין צפוני, אשר ישראל מהווה עבורו הנקודה הדרומית ביותר.

עשב רב-שנתי ממשפחת הגומאיים, שהיה נדיר ביותר בישראל וכנראה נכחד. בעבר גדל בשני אתרים בשתי גלילות: בחוּלה, ממנה נכחד בוודאות; ובשרון, שגם משם נכחד כנראה. צמח צפוני של מקווי-מים באזורים ממוזגים, שתפוצתו העולמית נרחבת, ובישראל נמצא הלוקוס טרמינוס הדרומי שלו.

פליטמן, ע. 1964, הצומח של נחלי החוף. עבודת גמר לתואר M.Sc., המחלקה לבוטניקה, האוניברסיטה העברית בירושלים.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליBastard Cyperus, Cypress-like Sedge
שם ערביסעאדא כאד'יב
משפחהגומאיים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים-תיכונית לחה
כורוטיפאירו-סיבירי (ים-תיכוני, אירנו-טורני)
אתר מרכזי לשימורברכת בטיח בשרון; נחל עינן בחוּלה

נדירות
1
4
6
פגיעות
0
3
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
4.2
10
פריפריאליות N
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה
1 (2) גלילות
צמידות: אין מידע
0.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

כריך שעיר
כריך חד
כריך נמוך
אגמון שרוע