מעבר לתוכן העמוד

חולית החוף
Cutandia maritima

3.7 פגיע

תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

עשב דגני חד-שנתי קרח שגובהו 10-40 ס"מ בעל גוון מכחיל. טרפי העלים העליונים חופים על בסיס התפרחת שהיא מכבד באורך 3-12 ס"מ המסתעף לצדדים בשיבוליות דחוסות. השיבוליות אליפטיות מוארכות, אורכן 9-19 מ"מ והן כוללות 5-9 פרחים ולעתים עד 12. הגלומות והמוצים חסרי מלענים. אורך הגלומה התחתונה של השיבולית 4.5-5.5 מ"מ; הגלומה העליונה ארוכה מעט ממנה (5.5-6.5 מ"מ). שני המוצים פחות או יותר שווים בגודלם ומסתיימים בחוד קצר. הפרי גרגר דמויי ביצה מוארכת.
הפריחה בחודשים מרס – מאי.

הצמח נמצא בארבע גלילות במישור החוף בחגורת הרסס: עמק עכו, חוף הכרמל, השרון ופלשת. הוא נאסף ונצפה בסך הכול ב- 13 אתרים בארץ, כולם בחגורת הרסס לאורך חופי הים התיכון. לפי הערכה ישנם כ-18 אתרים. בעמק עכו הוא גדל בחוף נחל בצת וצפונית לנהריה ונכחד מגשר הזיו. בחוף הכרמל התגלה בחמישה אתרים באזור נווה-ים - דור ובמעגן-מיכאל, אך נעלם מחיפה ומטירת-הכרמל שבהם נאסף בשנות העשרים של המאה ה-20 ע"י שמאלי ואייג; בשרון נמצא בקיסריה ובאזור פארק השרון הדרומי בשפיים, אך נעלם ממכמורת ומהרצליה; בפלשת נותר באזור אשדוד מצפון למצודה הממלוכית וכן כמה אוכלוסיות באשקלון, שהתגלו לראשונה ע"י עוז גולן ב-2006. נמצא גם בחוף ניצנים (שיר ורד, 1998). עם זאת, לא נצפה עוד בחופי תל-אביב ויפו שבהם נאסף בשנות ה-20 וה-40 של המאה ה-20 ע"י נפתולסקי וזהרי. נמצא גם בחופי גוש קטיף בחבל עזה (צויין במפה אך לא נמנה בגלילות).

חולות בחגורת הרסס וברצועת הפלאז'ה של חוף הים.

* הצמח מצוי באותן גלילות שבהן היה בעבר, אך מספר אתריו הצטמצם והוא נכחד מתשעה אתרים.
* גודל האוכלוסיות משתנה מדי שנה שכן הצמח הוא חד-שנתי, אך ברוב המקרים נצפות אוכלוסיות בסדר גודל של 100-1,000 פרטים.
* האתרים שמהם הצמח נכחד מצויים כולם בחופי ערים השוכנות לחוף הים (חיפה, תל אביב, יפו, הרצליה). גם באשקלון הצמח נכחד לאחרונה בחלק מהאתרים (מידע מעוז גולן). אין ספק שהפיתוח העירוני והתיירותי בחופי הים התיכון הוא גורם האיום המרכזי על המשך קיומו של המין בחופים. זיקתו של המין לחולות ברצועת הפלאז'ה חושפת אותו ללחצי הפעילות של מתרחצים ונופשים.
* האתרים בחוף אכזיב ובתל דור מצויים בתחומי שמורות חוף, אך יתר האתרים בחולות החופיים וברצועת הפלאז'ה אינם מוגנים.
* לא ידוע על מצב הסיכון העולמי, אולם ניתן להניח שהלחצים החזקים על החופים בארצות הים התיכון מסכנים אוכלוסיות של המין בארצות אלה.

מומלץ לתחום קטע של חוף בחוף אשקלון ולהכריזו כשמורה נקודתית, שתיועד לשימור מינים "אדומים" נוספים בבית גידול זה, כמו זוגן לבן, ארכובית החוף, חלבלוב שרוע, אוכם אמיתי וכשות גס. כמו כן יש לנטר את האוכלוסיות בכל האתרים בארץ.

חופי ים בארצות הים התיכון של אירופה ובדרום מערב אירופה, צפון אפריקה ואיי מאקרונזיה (האיים הקנריים, מדאירה והאיים האזוריים). חופי ארצות המזרח התיכון.

עשב דגני חד-שנתי של חולות חגורת הרסס בחופי הארץ. אתרי גידולו מועטים רגישים לפיתוח ומספרם הצטמצם מאד. מומלץ להרחיב את השימור של קטעי חוף גם לאזור אשקלון.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליSea Cutandia
שם ערבי
משפחהדגניים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהמישור החוף
כורוטיפים-תיכוני
אתר מרכזי לשימורחולות קיסריה, חולות אשדוד-אשקלון

נדירות
1
2
6
פגיעות
0
4
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
3.7
10
פריפריאליות W
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום פגיע
4 (4) גלילות
צמידות: 0
26.3% אתרים בשמורות

מינים נוספים

אבליניית מישל
אנטינוריית האיים
בן-חילף מופסק
בן-חילף הביצות