מעבר לתוכן העמוד

מתקה טובענית
Glyceria notata

4.2 סכנת הכחדה

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

עשב רב-שנתי בעל קנה-שורש אופקי היוצר עומדים דלילים. הגבעולים זקופים, עולים לגובה 60-80 ס"מ. נדני העלים עוטפים את הגבעול וקרחים. הטרף סרגלי שאורכו עד 30 ס"מ, מחודד בקצה. פני שטח טרף העלה מכוסים בשערות זעירות, ומחודדים בקציהם. התפרחת בצורת מכבד דליל, אורכה עד 40 ס"מ. ענפוני התפרחת התחתונים בעלי שיבוליות בקבוצות של 2-5, כאשר אחת מהן ארוכה בהרבה מהשאר (כנראה ששאר השיבוליות מתפקדות כפרחי זכר בלבד). השיבולית בנויה 7-16 פרחים רעופים אחד מתחת לשני בשני טורים ויוצרים מבנה סימטרי יפהפה. צורת השיבולית גלילית מוארכת, פחוסה במקצת:
אורכה 8-31 מ"מ ורוחבה 4-6 מ"מ. בבסיס השיבולית זוג גלומות בלתי שוות שראשן בצורה אליפטית-רחבה. המוצים מעוגלים בגבם, בעלי 7 עורקים ושפה שקופה קרומית. השיבוליות מתפרקות במהרה עם הבשלת הזרעים. אורך המוץ 3.5-5.5 מ"מ ואורך האבקנים 2 מ"מ.
שם הסוג נובע ממתיקות יחסית של הזרעים השורשים והעלווה – משמש כמזון מועדף על ידי הצאן והמרעה אך גדל בשטחים מצומצמים ליד מקווי מים. הזרעים נאכלים על ידי ציפורי מים.
הפריחה לאורך הקיץ, מאי ועד ספטמבר.

עשב מועדף למרעה של בקר וצאן; אחד מהמינים Glceria fluitans שמש בתרבות האינדיאנית לקמח לאפיית לחם ומשמש עד היום באירופה כגרגירים מצוינים להאכלת דגים וציפורים.

הצמח גדל בצפון הגולן (3 אתרים) ובעמק החולה (אתר אחד) – בסך הכל-4 אתרים. הוגדר לראשונה לישראל על ידי שמידע וזהרי ממעיינות עמק יעפורי בשנת 1971. בגולן הוא מוכר מעינות סומקה ועיון א-טאריק וליד צומת ואסט (יאיר אור). בעמק החולה הצמח נאסף ע"י אבי שמידע ב1975 בתל-דן, ונצפה בעיינות נוחיילה בהשתלמות רתם בשנת 1983. קרוב לוודאי שנכחד משמורת תל-דן (לא נאסף שם מאז 34 שנה!).

ביצות, גדות נחלים מעיינות ומקווי מים צלולים. צמח צפוני שאיננו עמיד כנראה לטמפרטורות גבוהות ולקיץ חם מאוד.

* הצמח גדל בעבר ב-2 גלילות אך יש ספק אם באחת מהן, עמק החולה, הוא עדיין נמצא וייתכן שנכחד מהאתרים שבהם היה בעבר.
* רעיית בקר מסכנת את הצמחים. ייתכן שלחץ המבקרים בשמורת תל דן משנה את אופיו של האחו הלח והדבר מוליך לשינוי בהרכב המינים בו תוך כדי הכחדה מקומית של מינים אופייניים לסוג זה של בית גידול.
* הצמח אמור להיות מוגן בשמורת מעיינות נוחיילה ובשמורת תל דן, אך לא ברור אם בכלל שרד שם. במעיינות הגולן הצמח אינו מוגן בשמורה מוכרזת.
* המין שכיח בכל אירופה וארצות הים התיכון ועל פי סקר מקווי המים באגן הים-התיכון הוא איננו בשום רמה של סכנה מבחינה גלובלית.

לנסות ולאתרו מחדש בשמורת תל-דן. כמו כן יש לערוך סקר דחוף במקווי המים של מורדות החרמון וצפון מזרח עמק החולה ולנסות לאתר אוכלוסיות נוספות ולהכריז על אתריהן כשמורות ולשמור על האוכלוסיות. יש לקבוע תוכנית ממשק נאותה לשמורת עיינות נוחיילה ובמיוחד לבקר את רעיית הבקר המכחידה צמחי מים חשובים ביותר לישראל ובתוכם את המתקה הטובענית.

שכיח בכל אירופה אך לא מצפון לחוג הארקטי, מבריטניה וצפון אפריקה ומזרחה עד מרכז אסיה. במזה"ת: טורקיה (שכיח בטווח רום 200-2,300 מטר), סוריה, עירק (נדיר מאוד, רק בהרים) לבנון אירן אפגניסטן וצפון ישראל. לא ידוע מירדן.

עשב דגני רב-שנתי נדיר מאד הגדל ליד מעיינות בצפון הגולן ובצפון עמק החולה. מין פריפריאלי צפוני המצוי בצפון הארץ בקצה הדרומי של תחום תפוצתו. רגיש לרעיית בקר ולפעילות מטיילים בשטחי אחו לח. אינו בסכנת הכחדה עולמית.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליPlicate Sweet-grass
שם ערבי
משפחהדגניים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים תיכונית - לחה
כורוטיפמזרח ים-תיכוני – איראנו-טורני
אתר מרכזי לשימורעיון א-טאריק בגולן

נדירות
1
4
6
פגיעות
0
3
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
4.2
10
פריפריאליות N
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה
2 (2) גלילות
צמידות: 0
25.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

אבליניית מישל
אנטינוריית האיים
בן-חילף מופסק
בן-חילף הביצות