מעבר לתוכן העמוד

גרויה שעירה
Grewia villosa

4.7 סכנת הכחדה

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

שיח ירוק-עד עם ענפים גמישים, גובהו 1.3-2.5 מטר. צבע הענפים אדום-חום. הגבעולים הצעירים שעירים במיוחד. העלים עגולים וגדולים, קוטרם 6-9 ס"מ, פטוטרתם קצרה, והם לבובים בבסיסם ומתחדדים לחוד קצר בראשם. שפת העלה משוננת, ופני העלה חרוצים ומגוממים. צורת עלה זו אופיינית לרוב מיני משפחת הטלייתיים.
הפרחים דו-מיניים, ערוכים באשכולות קטנים של 3-10. חמשת עלי הגביע שעירים בשפתם, גונם אדמדם והם נראים כעלי כותרת, אך עלי הכותרת נמצאים בדור נוסף, אורכם כמחצית מאורך עלי הגביע וצבעם חום-ארגמן. האבקנים מרובים. הפרי הלקט כדורי שקוטרו 8 מ"מ, צבעו חום בהיר והוא שעיר ביותר. הפרי מורכב מארבע יחידות, בכל אחת 1-2 זרעים גדולים. ציפת הזרע עסיסית ומתקתקה, נאכלת בתאווה על ידי ציפורים.

גדל כיום רק באתר בודד, בגלילת ים המלח, בצומת מצוקי דרגות. עד שנות השבעים היו ידועים שני אתרים – קיבוץ מצפה-שלם וצומת מצוקי דרגות, הרחוקים זה מזה רק 2 ק"מ. בעקבות הקמת הקיבוץ נכחדה האוכלוסייה העיקרית, שמנתה עשרות פרטים, ונשאר בישראל רק אתר אחד, ובו 4 שיחים. יש שנים ששיחים אלה נראים יבשים – "מתים" לחלוטין. בשנת 2003 לבלבו כל ארבעת השיחים בפברואר ופרחו. בשנת 2005 לבלבו השיחים אך לא פרחו.
על פי הספרות היו לפנים עוד שתי אוכלוסיות של גרויה באזור ים המלח, מדרום לעין-גדי ובדרום ים המלח, אך נתונים אלה לא אוששו מאז שנות החמישים.

מרגלות מצוקונים ומדרונות סלעיים במעונות חמים במיוחד במדבר. נמצא גם בערוצים אבניים ליד מדרונות כאלה. באזור הסודני זהו שיח אופייני לסוואנות יבשות.

האוכלוסייה של קיבוץ מצפה שלם גדלה למרגלות ברכת המים ובזמן הקמת הקיבוץ הועברו פרטים ממנה על-ידי מנהל הגן-הבוטני בהר הצופים, מאיר שוואט ז"ל, לקיבוץ עין-גדי (שוואט, 1979). מתברר שהצמח מייצר פירות וזרעים לרוב, הנובטים בנקל. שתילים נשתלו בגינות קיבוץ מצפה-שלם ובגן הבוטני של קיבוץ עין-גדי. הגרויה הפכה ל"עשב רע", והיא נובטת באופן טבעי בגינות המוצלות והמושקות. שיחים נוספים שמקורם מאוכלוסיית מצפה-שלם שתולים בשמורת עין גדי בבי"ס שדה ובפתח שמורת נחל דוד.
* לפנים היו שני אתרים סמוכים, וכיום שרד אתר בודד ליד מצפה שלם, ובו רק 4 שיחים.
* הגרויה איננה גדלה במצוקים ובנאות-המדבר של ים המלח בצד הירדני, וכן גם לא במזרח סיני. הקיטוע הגיאוגרפי גדול מאוד: אתר מצפה-שלם מרוחק 1,500 ק"מ מחופי ים סוף של דרום מצריים, משם דווח על שיחי גרויה.
* האוכלוסייה אינה מוגנת בשמורה. אמנם היא קרובה לכביש, אך הנגישות אליה קשה בגלל המדרון הסלעי התלול. עם זאת עלולות עבודות בכביש ולצידו לגרום בלא יודעין להשמדת האוכלוסייה.

מומלץ לשלט מיד את האוכלוסייה הקיימת ולהסביר את חשיבות המקום. מומלץ להשיב את האוכלוסייה המקורית (קל להרבותה, ראה לעיל) לאתר ליד קיבוץ מצפה שלם, לבית-גידול מתאים. את האוכלוסיות הללו יש לנטר ולעקוב אחר הדמוגרפיה שלהן.

נפוצה באזורים נרחבים באזור הפליאוטרופי, בעיקר באזורים טרופיים יובשניים באפריקה ובאסיה: כמעט בכל מדינות אפריקה, מדרום אפריקה ועד מאוריטניה וכף-ורדה, ובמיוחד בחגורת הסהל מאתיופיה, סודן, צ'אד ועד אלג'יריה. באסיה גדלה באזור הדקני של דרום אירן, דרום אפגניסטן, רג'סטן בהודו ודרום פקיסטן. במזרח התיכון גדלה במצריים העליונה, ברכס המערבי של ערב ( מדינה – תימן – חצר-מות), דופר, עומן, ודרום אירן.
הגרויה איננה גדלה בירדן ובמזרח סיני.

שיח סודני טיפוסי, הגדל במקור בסוואנות יבשות, ובארץ גדל בין סלעים במדבר קיצוני חם. גדל בארץ בטבע רק באתר יחיד, שם שרדו רק 4 שיחים. זהו האתר היחיד בכל הלבנט, והוא מרוחק 1,500 ק"מ לערך מאתרים טבעיים אחרים. כל אלה הופכים אותו לאחד הצמחים הנדירים ביותר בארץ ומעמידים אותו בין הצמחים האדומים שבראש סדר העדיפות לשימור, על אף שאיננו אנדמי.

שמידע, א. ואור, י. 1983. הצמחייה הסודנית בישראל. רתם 8. החברה להגנת הטבע.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליMallow Raisin, Mallow-leaved Ross Berry
שם ערביחדר, דינוואי
משפחהטליתיים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהמדבר
כורוטיפסודנו-דקני
אתר מרכזי לשימורצומת מצוקי דרגות

נדירות
1
6
6
פגיעות
0
2
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
4.7
10
פריפריאליות S
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה
1 (1) גלילות
צמידות: אתר יחיד
100.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

זליה מחומשת
אהל הגבישים
כף-צפרדע לחכית
דמסון רב-זרעים