מעבר לתוכן העמוד

אירוס שחום
Iris atrofusca

4.2 סכנת הכחדה

name of participantsהשתתפו בכתיבה: ד"ר יובל ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

גיאופיט מקבוצת אירוסי ההיכל (ר' שם). גובהו 35-50 ס"מ. העלים מסודרים בצורת מניפה, רעופים זה בתוך זה. העלה פחוס, דמוי חרב, זקוף ולא מקושת (להבדיל מאירוס ירוחם). גדל בגושים הכוללים נצרים רבים. הפרח גדול, קוטרו כ-8 ס"מ, גובהו ארוך מרוחבו. צבע העטיף משתנה באוכלוסיה, משחור דרך סגול כהה ועד ארגמן מעורק. פורח בתחילת מרס במקומות נמוכים כגון גבעות גורל ליד באר-שבע, ובסוף מרס במקומות רמים כמו צומת רימונים. בבקעת ערד יש אוכלוסיות שפריחתן יכולה להימשך עד אמצע אפריל.

גדל בדרום הגולן, בהרי הגלעד בירדן, בחגורת הַסְּפָר של הרי יהודה ודרום מדבר שומרון, במדבר יהודה, בנגב הצפוני, בבקעת ערד, הרי יתיר, אזור גבעות להב עד צומת להבים. לפנים נמצא גם בדהריה.
במדבר שומרון נמצא ריכוז גדול באזור הערוצים העליונים של נחל מכוך ונחל עוג'ה, וכן במורדות כוכב השחר ובצומת רימונים, ברום גבוה יותר של 400-700 מ'. ממעלה מכמש ועד רכס מעון נפתח פער גדול בתפוצה, למעט אוכלוסייה בודדת במצוקי נחל תקוע, ליד מערת חריטון, ואוכלוסייה קטנה בפאתי הכפר בני-נעים. ליד מעלה עמוס (חירבת כנוב) נצפתה בעבר אוכלוסייה, אך כנראה נכחדה בעקבות רעייה אינטנסיבית. לאחרונה גילה עוז גולן אוכלוסיות נוספות ברכס מעון (בואדי ווא'אר למרגלות כרמל, וליד זיף). בצפון בקעת ערד ובשמורת תל קריות שבהר עמשא גדלות אוכלוסיות גדולות בקשת גיאוגרפית דרך סנסנה, גבעות גורל וצפונה עד צומת להבים.

מדרונות גיר סלעיים בחגורת הַסְּפָר בתחום משקעים של 200-370 מ"מ. בטרשי גיר ובקרקעות טרה רוסה, בקרקע לס ובקרקעות אפורות על קונגלומרט ניאוגני.

* התפשטותה של העיר באר-שבע פגעה קשות באוכלוסיות האירוסים בגבעות גורל וליד אנדרטת באר-שבע, שנכחדו כמעט לגמרי. רעיית יתר מדכאת את האוכלוסיות ועלולה להביא להכחדה. עבודות פיתוח תחבורה (רכבת וכבישים) והכשרת שטחים לייעור פגעו קשה באוכלוסיות שבגבעות גורל.
* גדל בכתמיות ברורה ובקיטוע רב בין הכתמים.
* הסיכון בישראל הוא הסיכון העולמי, שכן המין אנדמי לישראל ולצפון ירדן.
* מוגן בשמורת תל-קריות.

מומלצת רעייה דלילה בלבד. רעייה חזקה גורמת לאכילת ניצנים ופרחים וגם עלווה. עם זאת יש להשאיר את השטח ללא עצים או גורם אחר היוצר צל, וכן להגן עליו מפני דריסה בגלגלי רכב-שטח.

זהו המין רחב התפוצה ביותר מבין אירוסי ההיכל בלבנט. אנדמי לארץ-ישראל ולצפון ירדן. הגדרת תחום התפוצה תלויה גם בהגדרת "רוחב" המין ובמעמד הטקסונומי של המינים הקרובים אליו.

קביעת מעמדו הטקסונומי של אירוס שחום כטקסון רחב יותר או צר משפיע על הגדרת גבולות תפוצתו ומספר אוכלוסיותיו, אך בכל מקרה ברור שלפנינו מין תת-אנדמי אטרקטיבי ביותר, הגדל בצורה כתמית ומקוטעת מאוד, והוא מהצמחים היפים והחשובים ביותר לשימור. בעקבות שמירת הטבע בישראל השתקמו אוכלוסיות רבות בחגורת הַסְּפָר של יהודה ושומרון, אך רובן אינן כלולות בשמורות טבע, ורבות מהן נמצאות בשליטה מעשית פלשתינית תחת לחץ רעייה חזק, אם כי בינתיים לא הרסני.

name of participantsהשתתפו בכתיבה: ד"ר יובל ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליDark-brown Iris, Judean Iris
שם ערביסאווסאן (אסוואד)
משפחהאירוסיים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהחגורת-הַסְּפָר
כורוטיפמערב איראנו-טורני
אתר מרכזי לשימורנחל מרעית בחלק המערבי של בקעת ערד, צומת רימונים או כוכב השחר

נדירות
1
1
6
פגיעות
0
0
4
אטרקטיביות
0
3
4
אנדמיות
0
3
4
המס' האדום
1
4.2
10
פריפריאליות N
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה
4 (4) גלילות
צמידות: בינוני
10.3% אתרים בשמורות

מינים נוספים

אירוס הסרגל
אירוס ירוחם
אירוס הגולן
אירוס הדור