מעבר לתוכן העמוד

שחליים שרועים
Lepidium aucheri

3.2 פגיע

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

צמח חד-שנתי, כמעט קרח, שעוותי. לצמח מספר גבעולים בלתי שווים באורכם, שרועים או מזדקרים מעט, אורכם 5-50 ס"מ. עלי שושנת העלים מחולקים-מנוצים לאונות משוננות במקצת, אורכם 4-7 ס"מ; עלי הגבעול קטנים יותר, קצרי פטוטרת, מוארכים-דמויי מרית, מחולקים או משוננים או שלמים. התפרחות קטנות וצפופות, ערוכות בקצות הגבעולים ובחיקי העלים. הפרחים זעירים, גודלם כ-2 מ"מ, עלי הכותרת בצבע לבן עד קרם. עוקצי הפירות הדוקים לגבעול. הפרי ביצני עד כמעט דמוי לב, או אפילו מרובע, אורכו כ-3 מ"מ כמעט קרח, בעל כנפיים צרות בשוליים ושנץ בקצה. כל אחת מקשוות הפרי מכילה זרע בודד.
הפריחה במרס עד אמצע אפריל.

העלים אכילים ובעלי טעם חריף, נאכלים עי ידי מקנה ובני אדם בארצות ערב (הפלורה של עיראק).

הצמח גדל בערבה הדרומית ונמצא בארבעה אתרים – בקיבוץ אילות, בנחל רודד, ליד גבול ירדן וכן בנחל שעלב. לפי הערכה יש חמישה אתרים בארץ.

מישורי לס מליחים במקצת במדבר הקיצוני וגם שולי אזורים חקלאיים באותו אזור.

* הצמח מוגבל רק לגלילת הערבה, בעיקר באזור אילת. הצמח גדל בארץ בתנאי מדבר קיצוניים, באזור של שנות בצורת ארוכות בהן צמחים חד-שנתיים רבים אינם נובטים כלל. לכן ייתכן כי בעתיד יתגלו אוכלוסיות חדשות באתרים אחרים שבהם לא נראו עד כה.
* גודל האוכלוסיות בכל אתר הוא פרטים בודדים עד עשרות.
* התפשטות החקלאות בדרום הערבה, תקופות בצורת ממושכות ורצופות ואוכלוסיות קטנות מהוות סיכון. אין מידע על חיוניות הזרעים בבנק הזרעים ועל יכולת ההתחדשות בתנאים קיצוניים.
* האתרים אינם מצויים בתחומי שמורות טבע.
* הצמח רחב תפוצה וככל הנראה אינו בסכנת הכחדה עולמית.

יש ללמוד את האקולוגיה של מין זה ובמיוחד את חיוניות הזרעים לאורך שנים. במקביל יש לנהל מעקב רצוף באתרים שבהם נצפה, כדי להעריך את יכולת הקיום של האוכלוסיות בטווח הארוך. כמו כן מומלץ לאסוף זרעים מאוכלוסיות באזור הערבה הדרומית וליצור אוספי גיבוי בגני מקלט מדבריים.

צמח בעל תפוצה נרחבת מהמזרח התיכון ועד למרכז אסיה, גדל בכווית, ערב הסעודית, מצרים (כולל סיני), דרום ירדן, דרום ישראל, סוריה, עיראק, איראן, מערב פקיסטן, אפגניסטן וטורקמניסטן.

צמח חד שנתי נדיר מאד של המדבר הקיצוני והחם בדרום הערבה. מצוי בישראל בשוליים המזרחיים של תפוצתו הגיאוגרפית.

Mummenhoff, K., Brggemann, H and J.L. Bowman. 2001. Chloroplast DNA phylogeny and biogeography of Lepidium (Brassicaceae). American Journal of Botany. 88: 2051-2063.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליProstrate Pepperwort, Aucher Pepperwort
שם ערבירשאד ג'ינאיברה
משפחהמצליבים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהמדברית
כורוטיפאיראנו טוראני
אתר מרכזי לשימורנחל רודד

נדירות
1
4
6
פגיעות
0
1
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
3.2
10
פריפריאליות E
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום פגיע
1 (1) גלילות
צמידות: 0
0.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

חופניים הרריים
שחליים גבוהים
דו-כנף ריחנית
דו-פרית מכורבלת