מעבר לתוכן העמוד

זון פרסי
Lolium persicum

3.2 פגיע

תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

דגן עשבוני חד-שנתי שלשיבולתו מלענים ארוכים. גובה הצמח 30-80 ס"מ, גבעוליו זקופים, מסתעפים רק בבסיס הצמח. השיבוליות הדוקות לגבעול ויושבות בשקעים שבו באופן מסורג לאורכו, ולכן לגבעול-התפרחת צורת זיגזג. המבנה הבסיסי של השיבולית במשפחת הדגניים כולל פרחים זעירים ירקרקים המסודרים לסירוגין לאורך ציר קצר, עם שתי גלומות (זוג עלים ירוקים העוטף את השיבולית בבסיסה). בסוג זון שקועה השיבולית בצידה האחד אל תוך הגבעול, ולכן הגלומה הפנימית התנוונה, ואילו הגלומה החיצונית עוטפת את השיבולית ומגינה עליה. פרחי השיבולית רעופים זה על גבי זה כאשר צידם פונה אל הגבעול (להבדיל מהסוג אגרופירון בו פרחי השיבולית מאונכים לציר הגבעול). בזון פרסי מספר הפרחים בשיבולית קטן (4-9), והמוץ התחתון של כל פרח נושא מלען ארוך וישר, אורכו 10-15 מ"מ. המלענים בולטים מאוד בזווית אלכסונית לגבעול. הגלומה שווה לאורך השיבולית היושבת בחיקה (אך לעתים היא קצרה בהרבה).
פורח במאי, ופריחה דלילה נמשכת בשקעים ביוני.

נאסף משש גלילות בישראל אך שכיח רק בגולן. בגולן ידועים 6 אתרים מקצרין ונחל אל-על בדרום ועד הר בנטל בצפון. בשאר הגלילות נמצא רק פעם אחת בכל גלילה: בעמק החוּלה בקריית שמונה, בגליל העליון באגם דלתון, בגליל התחתון בבית לחם הגלילית, בעמק עכו ליד מאגרי נשר ובפלשת ליד מושב יציץ. בפלורה פלשתינה (Danin, 2004) נתון גם מהשומרון, אך ייתכן שזו טעות.

שולי שדות בקרקע בזלת ואפר וולקני. פרטים בודדים גדלים גם בשקעים לחים.

* בסך הכל ידועים 10 אתרים, מחציתם בגולן והשאר בדגם אפיזודי בגלילות צפון הארץ.
* באזור התפוצה העיקרי של הצמח בישראל לא נעשה סקר מינים נדירים, ואין מידע על גודל האוכלוסיות.

לערוך סקר אתרים בגולן וברמת עלמה ולמפות ולאתר אוכלוסיות זון פרסי. כמו כן מומלץ לתחום ולנטר שתי אוכלוסיות, רצוי אחת בגולן במדרון טבעי של סקוריה עם בתת-סְפָר והשניה בצד המערבי של הירדן בעמק בשולי שדות על אדמה כבדה.

מין רחב-תפוצה באזור האירנו-טורני: רוב גלילות טורקיה, צפון עירק וכל גלילות אירן, ממשיך בתפוצתו לאפגניסטן ולמרכז אסיה. גדל בסוריה ובלבנון ובגלילות אחדות בערב. אינו גדל בירדן ובמצריים.

דגן חד-שנתי של שולי שדות, נדיר ביותר בארצנו. המין פריפריאלי צפוני, ואוכלוסיותיו בסכנת פגיעה בגלל בית-גידולו באדמות כבדות ובשדות תבואה, הנתון לעיבוד חקלאי אינטנסיבי.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליPersian Ryegrass
שם ערביחנאטה, סוואן (פרסי)
משפחהדגניים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים-תיכונית
כורוטיפאירנו-טורני
אתר מרכזי לשימורהר בנטל ואביטל

נדירות
1
3
6
פגיעות
0
3
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
3.2
10
פריפריאליות N
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום פגיע
6 (6) גלילות
צמידות: נמוכה
0.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

זון רב-פרחים
אבליניית מישל
אנטינוריית האיים
בן-חילף מופסק