מעבר לתוכן העמוד

מדד הביצות
Ludwigia palustris

-1.0 נכחד

תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

עשב רב-שנתי של ביצות ומקווי מים. גובהו 20-60 ס"מ, הגבעולים והעלים קרחים. הגבעולים נוטים להאדים, שרועים או מתרוממים ונושאים עלים נגדיים. הגבעול משתרש מן המפרקים. העלים אליפטיים רחבים (1-4 ס"מ) ומצטררים בבסיסם לפטוטרת מוארכת. הפרחים בודדים, כמעט יושבים בחיקי העלים, לפרח 4 עלי גביע קטנים (1-2 מ"מ), משולשים ומחודדים. הפרח חסר כותרת ומספר האבקנים – 4. בסיס העטיף מתמזג עם השחלה (שחלה תחתית). ההלקט מוארך (3-4 מ"מ) ומכיל זרעים רבים. הגביע נשאר בראש ההלקט גם בזמן הבשלת הפרי.
מדד הביצות נבדל בכמה תכונות ממדד זוחל הגדל גם הוא בארץ בבתי גידול מימיים: עלי מדד הביצות מורחבים לעומת העלים של מדד זוחל שהם מוארכים, הוא אינו מפתח שורשי ציפה דמויי שלפוחית וכמו כן יש לפרחי מדד זוחל 4 עלי כותרת צהובים, בניגוד לכותרת החסרה במדד הביצות.
הפריחה במאי.

נאסף פעם יחידה בביצת החולה אשר בעמק החולה ב- 1951 ע"י זהרי וד'אנג'ליס. עם יבוש החולה נעלם ולא אותר בארץ שוב.

בתי גידול מימיים וקבועים - מעיינות, פלגים, בריכות וביצות, לרוב עם זרימה איטית.

הצמח נכחד מישראל, והיה ידוע בעבר רק מאתר אחד – ביצת החולה טרם ייבושה, בגלילה אחת – עמק החולה. עקב מיעוט המידע אין לשלול את האפשרות שהופעתו בישראל הייתה מקרית.
* אין מידע מישראל על גודל האוכלוסייה או האוכלוסיות שהיו בעבר. גם מארצות אחרות באגן הים התיכון אין מידע זמין.
* הסיבה הישירה להכחדה הייתה ייבוש ביצת החולה.
* במבט עולמי, הצמח מוגדר לפי קטגוריות IUCN במעמד של "קרוב לאיום" (NT=Near threatened). עשרות רבות של אתרים קיימים בחצי האי האיברי, בצרפת ובארצות המגרב. בארצות מזרח אגן הים התיכון ידועים רק אתרים ספורים. בשוויץ נתון ב"סכנה חמורה" (CR) והרי הקרפטים - ב"סכנה" (EN).

השבה מבוקרת לגן המקלט בחולה ולאחר מכן לאגמון החולה בשטחים ביצתיים, תוך מעקב וניטור ולימוד האקולוגיה שלו. השבה לארץ ממקור קרוב לארץ כמו טורקיה.

מין רחב תפוצה - תפוצתו העולמית של מדד הביצות משתרעת על פני כל האיזור הממוזג הצפוני – באירופה, אסיה ואמריקה. באגן הים התיכון הוא גדל במרבית הארצות השוכנות לחופיו ובאיים: ספרד, צרפת, קורסיקה, איטליה, סרדיניה, קרואטיה, אלבניה, יוון, בולגריה, טורקיה, סוריה, לבנון, ובארצות המגרב -תוניסיה, אלג'יריה ומרוקו. בארצות המגרב הוא נפוץ למדי.

עשב רב שנתי של מקווי מים אשר נכחד מישראל בעקבות ייבוש החולה. עדיין אינו בסכנת הכחדה עולמית, אך הוא מתקרב לסף של איום. מומלץ להשיבו בצורה מבוקרת לאגמון החולה ולנטרו.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליCommon Water Purslane, Marsh Seedbox
שם ערבי
משפחהנר-הלילה
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים-תיכונית לחה
כורוטיפטרופי רב-אזורי
אתר מרכזי לשימוראגמון החולה

נדירות
1
6
6
פגיעות
0
4
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
-1.0
10
פריפריאליות 0
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום נכחד
0 (1) גלילות
צמידות: 0
0.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

זליה מחומשת
אהל הגבישים
כף-צפרדע לחכית
דמסון רב-זרעים