מעבר לתוכן העמוד

אדמונית החורש
Paeonia mascula

4.2 סכנת הכחדה

תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

עשבוני רב-שנתי עם פקעות שורש מעובות ומעוקלות, המעמיקות בקרקע עד 100 ס"מ. הגבעולים עשבוניים, קרחים, מסועפים, גובהם 60-80 ס"מ. עלים גדולים יוצאים מקנה-שורש הטמון באדמה. צידם העליון קירח וצבעו ירוק חי, צידם התחתון קירח או שעיר דלילות. העלים מחולקים פעם אחת או פעמיים לשלושה סעיפים, בכל סעיף ישנו עלעל בודד או שנים. העלעלים ביציים-מוארכים, גדולים, אורכם עד 10 ס"מ.
לפרח חמישה עלי גביע רעופים. הפרח גדול, קוטרו כ10- ס"מ וצבעו ורוד עז עד ארגמן. לכל פרח 5-8 (13) עלי כותרת גדולים וצפופים. האבקנים מרובים, מאוחים בבסיסם לטבעת בשרנית, צבע זיריהם אדום עז ומאבקיהם הגדולים צהובים כגופרית. עלי השחלה מכוסים בצמר לבן ועליהם נישאות 3-5 צלקות אדומות. הפרחים מואבקים על-ידי חיפושיות, אך חלק מהפרחים בטבע נמצא עקר. בפרי 3-5 מפוחיות שעירות מלבינות, וכאשר הן נפתחות הן אדומות בפנים. לזרעים ציפה עסיסית מתקתקה, צבע הזרעים הפוריים כחול כהה עד שחור, וצבע הזרעים העקרים אדום. שילוב צבעים זה מושך כנראה ציפורים האוכלות ומפיצות את הזרעים. עיקר הרבייה בישראל היא וגטטיבית, במיוחד בחורש סגור, שרוב הפרטים אינם פורחים בו. בשטחים מוארים יש אחוז גבוה יותר של פריחה וייצור פירות. הפרחים והעלים נאכלים מעט על ידי עיזים.

המין ידוע רק בגליל העליון מגוש הר מירון באגן נחל כזיב עילי, ב-9 אתרים, מאזור הר הלל עד עין הזקן בנחל כזיב. מחוץ לתחום זה מוכרות אוכלוסיות מצומצמות בלבד: שיפולי פסגת הר מירון הצפוניים, הר בר-יוחאי, רכס עפאים, הר חסד והר הארי. סקרים שנערכו בשנים 1973-4 ו-1990-91, וכן תצפיות רבות נוספות, לא הראו צמצום בתפוצת המין וגם לא גילו אתרים חדשים.

מעבה חורש לח של אלון מצוי ואלון תולע, על מסלע גירני וקרקע טרה רוסה שטופה ועשירה ברקבובית ונשר, ברום 900 מטר ומעלה.

* האתרים רחוקים למדי מיישוב, ולכן רגישותם לפיתוח נמוכה יחסית. חלק מהאתרים משתרעים בקרבת דרכי עפר או בשולי חלקות עיבוד ושבילי מטיילים, ונגישותם בינונית. הכשרת חלקות חקלאיות בתוך האתרים, על אף היותם בתוך שמורה מוכרזת, מסכנת את האוכלוסיות. יתכן כי פתיחת החורש על ידי דרכים, כריתת עצים חזקה או הכשרת שטחים גורמת להארה משופרת ולהופעת צמחים גדולים ולפריחה מוגברת.
* רוב האוכלוסיות בגוש הר מירון מרוכזות בתחום של כ-3 קמ"ר בלבד. הדגם הוא של כתמים נפרדים עם מקבצי פרטים רבים, אך אפשר לעתים למצוא גם פרטים בודדים. הדגם הכתמי אופייני גם בארצות אחרות והוא נובע כנראה מריבוי וגטטיבי מוצלח. בעשרות השנים האחרונות יציבוֹת האוכלוסיות בגודלן.
* המין שכיח למדי ביערות טורקיה ויוון, שם לא נשקפת לו סכנת הכחדה.
* המין מוגן על פי חוק. כל האתרים כלולים בתחום שמורת טבע הר מירון, אך עצם שמירת השמורה עומדת בפני ערעורים והתפשטות חקלאות.

1. ניטור רב שנתי של האוכלוסיות בכל האתרים. במקרה של ירידה ברורה במספר הפרחים יש לשקול פתיחת החורש באופן יזום ומבוקר. 2. פריצת שבילי טיול חלופיים בהר הלל (גם אם הדבר מצריך פריצה מכוונת), כדי להימנע מפגיעה אפשרית של דריכת המטיילים הרבים העוברים בשביל המסומן מדי שנה.

נפוץ בכל ארצות אירופה הדרומיות הנושקות לים התיכון, וממשיך בתפוצתו מזרחה עד אירן. באזור הלבנט גדל בלבנון, קפריסין והרי סוריה: ככל שתפוצתו מדרימה גדל הצמח בהרים גבוהים יותר והאוכלוסיות מקוטעות יותר. בקפריסין גדל הצמח מעל רום 1,500 מ.

צמח עשבוני רב-שנתי נדיר בארץ, גדל רק בגוש הר-מירון ומוגבל למספר אתרים מצומצם באגן העליון של נחל כזיב. זהו המקום הדרומי בעולם של תפוצתו. שרוי בסכנת הכחדה בארץ עקב נדירוּתו, תפוצתו המצומצמת והאטרקטיביוּת שלו לקטיפה. כל אתריו מצויים בתחום שמורת הטבע מירון, אך הכשרת חלקות לחקלאות ופריצת דרכי גישה אליהן מסכנות את אוכלוסיותיו.

אורטל, ר. 1975. אדמונית החורש. שמירת טבע בישראל – מחקרים וסקרים, דו"ח מספר 1. 17-33 הוצאת רשות שמורות הטבע.
Eig, A. & M. Zohary. 1939. Plants new for Palestine 1. P.J.B. Vol. 1/3:309
Stern, F.C.1946, Study of the Genus Paeonia.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליWild Peony, Male Peony
שם ערביכף א-דיב
משפחהאדמוניתיים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים-תיכונית
כורוטיפים-תיכוני
אתר מרכזי לשימורהר-הלל ונחל כזיב עליון

נדירות
1
3
6
פגיעות
0
0
4
אטרקטיביות
0
4
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
4.2
10
פריפריאליות N
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה
1 (1) גלילות
צמידות: גבוהה
100.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

זליה מחומשת
אהל הגבישים
כף-צפרדע לחכית
דמסון רב-זרעים