מעבר לתוכן העמוד

דולב מזרחי
Platanus orientalis

3.7 פגיע

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

עץ נשיר-חורף, גובהו 10-20 מטר, נופו רחב. העלים והענפים הצעירים שעירים ובלתי נעימים למגע. הגזע זקוף, קליפתו חלקה בהירה והיא מתקלפת בשכבות דקות. העלים גדולים מאוד, רוחבם 13-23 ס"מ, שסועים ל-5-8 אונות ככף-יד. האונות מחודדות ושפתן מחולקת לאונות משניות. בבסיס העלה יש עלי-לוואי דמויי נדן. העץ חד-ביתי, מואבק–רוח. התפרחת דמוית כדור שקוטרו כשני ס"מ. כדורים אחדים כאלה חרוזים על עוקץ תפרחת המשולשל כלפי מטה. בכל תפרחת עשרות רבות של פרחים זכריים או נקביים. הפרחים זעירים, צבעם קרם-חום והם חסרים עטיף. לפרח הזכרי אבקנים מרובים ולפרח הנקבי שחלה שעירה חד-מגורתית ובראשה עמוד-עלי בודד וצלקת אחת. הפרי הוא כדור התפרחת הנקבית לאחר פריחה, והוא מורכב מאגוזיות שעירות ומוקשות. עם ההבשלה בסתיו משתחררות לאט-לאט האגוזיות (אשר בהן הזרעים) מתוך הכדור ונפוצות ברוח.
פורח בתחילת אפריל, הפריחה מקדימה בשבועיים במעונות נמוכים. הפריחה מקדימה במקצת את הלבלוב. פירות ירוקים נמצאים על העץ כמעט כל חודשי השנה, אולם זמן הבשלתם בסתיו.
השם דולב לא מופיע בתנ"ך, ורוב החוקרים חושבים כי הוא הערמון אשר בתנ"ך. כיום מקובל שיוך השם ערמון לעץ Castanea, אך עץ זה לא גדל בר בישראל.

אחד מעצי הגינון היפים בארץ. שימש בעבר כעץ בנין. עמיד לזיהום גם בשל קליפתו המתקלפת. משמש בעולם כעץ שדרות.

שולט לאורך נחלי איתן בגליל-העליון (בנחל כזיב ובנחל בצת), בעמק החוּלה (במקורות הירדן, בעיקר בנחל שניר ובנחל חרמון) ובנחלי הגולן היורדים לכנרת. עצי דולב מעטים שרדו בשומרון בנחל דולב צפונית לרמאללה, ואין מידע מדויק לגבי מספר הפרטים ששרדו. רוחמה ברלינר (דו"ח פנימי של רשות שמורות הטבע, 1981), מציינת כי עד שנת 1967 היו הדלבים שם כרותים ומדוכאים, ובעקבות שמירת הטבע בשנות השבעים התפתחו העצים והתחדשו. היא עמדה על חשיבות הדלבים בנחל דולב: "הדלבים המעטים בנחל דולב מהווים שריד נדיר לצומח נחלים של יער גדול אשר גדל כאן בעבר הרחוק וכמוהו לא נותר כיום אלא בנחלים בודדים בגליל המערבי". לא ברור אם הכחדתו של יער הגדות של הדולב בשומרון נובעת מתפיסת מי המעיינות או משינויי אקלים והתייבשות. בעבר גדל בסביבות ירושלים וחברון, כפי שמעידים שמות שני נחלים ומעיין בהרי יהודה. גם באדום נכחד לאחרונה דולב הבר היחיד. מכיוון שהדגם של שמות מעיינות ללא עצי דולב לידם חוזר גם בדרום ירדן, קרוב לוודאי כי לפנינו עדות חשובה להתייבשות האקלים במאה השנים האחרונות.

גדל בר לאורך ערוצי נחלי איתן בחבל הים-תיכוני.

* מספר האתרים עדיין רב (75), אך על רבים מהם מרחפת סכנת התייבשות עקב שאיבת יתר והפניית מי הנחלים.
* חלק מהאתרים החשובים מצויים בשמורות: כזיב, עמוד עליון, בצת, דן, נחל חרמון (בניאס), נחל שניר (חצבני), נחל זוויתן. האתרים בשומרון סובלים משאיבת יתר של מי הנחלים ומפגיעה מכנית על אף היותם בשמורה.
* נשמר גם בגינות-נוי בישובים.

מומלץ לפעול להשבת מי הנחל בכל מקום שבו גדל הדולב, ולהכריז על המקום שמורת טבע (הדולב שמור על פי חוק) כדי לשמור על בית-גידולו.

בארצות הים התיכון מאיטליה ומזרחה עד הרי קשמיר והקווקז. הדולב המזרחי הוא אחד העצים האופיינים ביותר לאזור הים-תיכוני. במזרח התיכון הוא גדל באזורים ים-תיכוניים ליד נחלי איתן; טורקיה, צפון עירק, סוריה ולבנון וירדן (נחל רגיב בגלעד ונחל סיר בעמון).

עץ נשיר גבוה, הגדל לאורך נחלי איתן בגליל ובעמק דן. נדיר מאוד בשומרון ונכחד מיהודה. על אף היותו עץ שמור, הוא באיום עקב הפגיעה החמורה במשק המים בבית-גידולו אשר כתוצאה ממנה חלה גם הכחדה של אתרים דרומיים בתחום תפוצתו.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליOriental Plane Tree
שם ערבידילב
משפחהדולביים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים-תיכונית לחה
כורוטיפים-תיכוני
אתר מרכזי לשימורנחל כזיב

נדירות
1
1
6
פגיעות
0
4
4
אטרקטיביות
0
1
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
3.7
10
פריפריאליות N
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום פגיע
4 (4) גלילות
צמידות: בינוני
40.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

זליה מחומשת
אהל הגבישים
כף-צפרדע לחכית
דמסון רב-זרעים