מעבר לתוכן העמוד

שום שחור
Allium basalticum

3.6 פגיע

תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

צמח בעל בצל כדורי, אפרפר, שקוטרו 4-2.5 ס"מ ועומקו 30-15 ס"מ. העלים 5-3, שעווניים, סרגלניים-אזמלניים, אורכם 50-30 ס"מ. העלים יוצאים הישר מהקרקע, נדני העלים (החלק בו העלה מקיף את הגבעול) תת-קרקעיים. גבעול התפרחת עבה (8-6 מ"מ), זקוף, גובהו 60-25 ס"מ. התפרחת היא סוכך צפוף וחצי כדורי בעת הפריחה, קוטרה 10-6 ס"מ. המתחל העוטף את הניצנים נקרע לכמה אונות והוא קצר מהפרחים. עוקצי הפרחים ישרים. הפרח כוכבני ובעל שישה עלי עטיף לבנים ביצניים לא מחודדים, קעורים, אורכם 8-6 מ"מ ובמרכזם עורק ירוק. זירי ששת האבקנים משולשים-צרים, השלושה הפנימיים רחבים מהחיצוניים. צבע הזירים ארגמן בבסיס, הדוהה בהדרגה כלפי מעלה. המאבקים צהובים חוורים. במרכז הפרח שחלה ירוקה כדורית פחוסה, בתחילה היא ארגמנית-שחורה מבריקה, אולם היא דוהה והופכת לירוקה עוד בזמן הפריחה. הפרי הוא הלקט ירוק וקוני, אורכו כ-8 מ"מ והוא מתייבש ומפיץ זרעים כהים בקיץ. הפריחה בחודשים מרץ עד תחילת אפריל.

שום שחור גדל בארץ בבזלות הגולן, מזרח הגליל התחתון ועמק יזרעאל. במרכז ודרום הגולן הוא פזור עד נדיר, לעומת זאת מערבית לירדן בגליל התחתון ובעמק יזרעאל הצמח נדיר מאד ונותר רק בשלושה אתרים : צומת התענכים, חורשת תל עדשים ומצפה אילות . סביר להניח שהיה נפוץ יותר ונכחד מאתרים נוספים בעמק יזרעאל, אולם אין תיעוד לכך בעשביה או בספרות.

קרקעות בזלתיות עמוקות בוציות או מוצפות בחורף בחברת צמחים עשבוניים, בשליטה של דגנים רב-שנתיים כמו בן-אפר מצוי ושעורת הבולבוסים ובחברת קנרס סורי. מערבית לירדן גדל בקרקעות סחף בשטחי חקלאות מסורתית, לא ברור מה היה בית הגידול הראשוני של הצמח באזור זה.


שום שחור גדל בקרקעות כבדות ופוריות מאד. בשל כך בית גידולו נמצא בסכנה ואכן הוא כמעט ונעלם מערבית לירדן תחת החקלאות המודרנית ובה חריש עמוק ושימוש בקוטלי עשבים. בגולן אומנם יש עדיין כמה עשרות אתרים , אולם גם שם הוא סובל מרעיית בקר הרומס את הצמחים ומשטחי חקלאות המתפתחת על חשבון שטחים עשבוניים טבעיים.


מומלץ לבחור עשרה אתרים בהם אוכלוסיה גדולה של שום שחור בגולן ולשמרם תחת שמורות טבע או צורות שימור אחרות. מערבית לירדן ישנה חשיבות גדולה לאיסוף זרעים וצמחים ולשמרם בבנק הגנים, בגנים הבוטניים ובגני מקלט. נראה כי אוכלוסיית מצפה אלות חשובה במיוחד  לסימון ושימור.

עיקר תפוצתו מוכרת כיום מהגולן ומאתר בודד בגליל התחתון המזרחי. מעבר לגבולות הארץ תועד בגיליונות עשביה ישנים מלבנון בכביש בירות-דמשק ומאתר נוסף בצפון לבנון. ניתן לשער כי המין גדל ספוראדית בשטחי חקלאות מסורתית בסוריה ובלבנון.

גיאופיט של קרקעות עמוקות בוציות בחורף הגדל בשטחי מרעה ומעט גם בשמורות טבע. כמעט ונכחד בגליל התחתון ובעמק יזרעאל.

קולמן, פ. 1985. הסוג שום בישראל. רת"ם 15.
Fragman-Sapir, O. and F.M. Fritsch. 2011. New Species of Allium Sect. Melanocrumyum form the eastern Mediterranean. Herbertia 65 : 31-50.

נכתב על ידי אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגלי
שם ערבי
משפחהשושניים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים-תיכונית
כורוטיפמזרח ים-תיכוני
אתר מרכזי לשימוראזור רמת מגשימים

נדירות
1
1
6
פגיעות
0
2
4
אטרקטיביות
0
2
4
אנדמיות
0
1
4
המס' האדום
1
3.6
10
פריפריאליות 1
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום פגיע
3 (None) גלילות
צמידות: 0
None% אתרים בשמורות

מינים נוספים

שום דרומי
שום סיני
שום הגליל
שום הגלגל