מעבר לתוכן העמוד

גומא הפפירוס
Cyperus papyrus

4.7 סכנת הכחדה

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

גומא רב-שנתי שקניו זקופים, מתנשאים לגובה של 200-350 ס"מ. בסיס הצמח גדל בתוך מים ויוצר שם גוש גדול של קנה-שורש, וממנו עולים גבעולים רבים. העלים חומים, רחבים וקצרים, רעופים, מרוכזים בבסיס הצמח. בסיס הגבעול עבה, קוטרו (7) 3-5 ס"מ, והוא תלת-מקצועי (חתכו משולש), רך מאוד. התפרחת נישאת בראש הגבעול וצורתה ככדור דליל. קוטרה 25 ס"מ וקרניה רבות מאוד (50-60) וארוכות מאוד (50-60 ס"מ). בקצה כל קרן היא מסתעפת לסוככונים של שיבוליות פריחה צפופות. עלי המעטפת העוטרים כל סוככון הם דמויי אזמל מחודד, קצרים בהרבה מקרנות הסוכך. השיבוליות זעירות, רוחבן 1 מ"מ ואורכן 5-6 מ"מ, והן נושאות 6-16 פרחים. הפרחים דו-מיניים, העליונים לעיתים אבקניים.

לפנים היה הפפירוס נפוץ מאוד לאורך הנילוס, אך כיום נכחד כליל ממצריים. במקרא מוזכר "גומא" תמיד בהקשר למים – בספר שמות, בישעיהו ובאיוב.
מן הגבעולים היבשים עושים מחצלות. בעבר שימש הפפירוס חומר גלם יחיד לעשיית "נייר כתיבה". את הנייר הכינו מרצועות של ליבת הגבעול שנכבשו בעודן לחות. במצריים העתיקה שימש הפפירוס גם למאכל, להתקנת כלים, לנעליים ולבניית סירות.

הצמח גדל לפנים בשש גלילות ושרד כיום רק בשלוש. בפלשת נאסף הצמח רק פעם אחת בשנת 1925 ליד פתח-תקוה. אפשר לקשור אתר זה עם אוכלוסיית הירקון, אשר התקיימה עד סוף שנות השבעים של המאה ה-20 במקורות הירקון (משה אגמי). בשרון גָּדַל הפפירוס במקווי-מים רבים – ביצות כברה, חדרה, ברֵכת בטיח, תל זומרה וברֵכת יער (עטה). ישנם ייבושים רבים בעשביית ירושלים משנות העשרים ועד שנות השבעים, אולם לאחר מכן שרד רק אתר אחד – שמורת נחל פולג. הוא נמצא גם בתעלת מים ליד תל זומרה (1983) אך לא ברור אם הצמח שם איננו פליט גינה. בשני האתרים הנותרים נספרו בשנת 1995 מספר זעום של גושי צמחים. בעמק עכו נמצא אתר בודד בשנת 1961 ליד עין המפרץ. בבקעת כנרות גדל הצמח בבקעת בית-ציידה, בפארק הירדן, ובאתר מעניין בשפך נחל עמוד (תצפית ב-1991). בעמק החוּלה שולט גומא הפפירוס בשטח עצום בשמורת החוּלה, וכן יש אוכלוסיות קטנות באגמון החוּלה, עין תאו, עין שוח וגשר בנות יעקוב.

שולי נחלים ואגמים. בשטחי ביצה נרחבים הוא יוצר אדמת כבול, ועליה הוא מיטיב לגדול.

* מספר האתרים הצטמצם מאוד (מ-39 בעבר ל-24 כיום) בגלל הפגיעה הכללית במקווי-המים בארץ, ומגמה זו עלולה להימשך. למעשה הוא נפוץ כיום רק בשמורת החוּלה. עיקר ההכחדה הוא במישור החוף:
בית-הגידול הלח נעלם ברוב האתרים.
* מספר גושי הצמחים ברוב האתרים קטן (1-5), פרט לחוּלה,
* רוב האתרים נכללים בשמורות טבע, ואף על פי כן פוגעים בצמחים.
* זהו הגומא היחיד מבין גמאי הבר בישראל אשר משתמשים בו לגינון. על כן קיים "ציד" פראי של הפפירוס, בעיקר במישור החוף, ועקירתו לגינות. לעומת זאת ישנם צמחי פפירוס ש"ברחו" כנראה מגינות לטבע.

פיקוח הדוק על צמחי הפפירוס בכל אתריו במישור החוף ובמערכת הירדן (למעט בחוּלה) למניעת עקירת גושי צמחים לגינון. ניטור אוכלוסיית החוף בשמורת נחל פולג. השבת הפפירוס לביצת כברה תוך שחזור בית-גידולו.

המין נפוץ בארצות מזרח אפריקה: סודן, אתיופיה, וארצות אפריקה המשוונית כולל גוייאנה וקונגו. הוא גדל גם באי מלטה, בסיציליה ובישראל. מקובל על רוב החוקרים כי למעונות אלה יובא על ידי האדם בתקופה הרומית לצורך ייצור נייר הפפירוס. מציאותו במצריים מסופקת: ב-1882 לא נמצא הפפירוס במצריים, ולכן נעדר מספר הצמחייה החשוב של המזרח התיכון (Boissier, 1882). כך גם בפלורה החדשה של מצריים שפורסמה בשנת 1956 (Tackholm, 1956). רק לאחר מאמצי חיפוש רבים נמצא אתר בודד במצריים בשנות השישים של המאה ה--20. האוכלוסיות בעמק החולה הן הצפוניות בעולם.

זה גומא טרופי, המגיע במזרח התיכון לקצה תפוצתו הצפוני. זהו הגומא הידוע והחשוב בעולם. המין כמעט שנעלם מהשרון ונמצא בריכוז אחד גדול רק בשמורת החוּלה. הסיכונים העיקריים להמשך הישרדות האוכלוסיות הם פגיעה במקווי-המים והיותו אטרקטיביבי לקטיפה לצורכי גינון ולמטרות אחרות.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליPapyrus Sedge, Paper Reed
שם ערביבאביר
משפחהגומאיים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהלח
כורוטיפטרופי
אתר מרכזי לשימורשמורת החוּלה ונחל פולג

נדירות
1
1
6
פגיעות
0
4
4
אטרקטיביות
0
3
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
4.7
10
פריפריאליות S
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה
3 (6) גלילות
צמידות: נמוכה
16.7% אתרים בשמורות

מינים נוספים

גומא צפוף-שיבולת
גומא דו-אנפין
גומא הירקון
גומא שרוני