מעבר לתוכן העמוד

לוטוס קירח
Lotus cytisoides

4.2 סכנת הכחדה

תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

צמח עשבוני רב-שנתי שרוע, שקוטרו 15-25 ס"מ, המסתעף מבסיסו והוא בעל ענפים דקיקים. ענפיו קרחים לחלוטין. העלה תלתני משולש לרוב, גודלו מגיע ל-2 ס"מ, בעל שעירות פלומתית; השערות עדינות ומהודקות והעלעלים מעט בשרניים. כמו בכל מיני הסוג לוטוס, בבסיס העלה יש שני עלי לוואי הדומים לשלושת העלעלים של העלה התלתני. הצמח דומה בחזותו הכללית ללוטוס מכסיף הקרוב לו והנפוץ הרבה יותר ממנו בבית גידול דומה בחגורת הרסס, אלא שגונו הכללי של לוטוס קרח הוא ירוק, נוטה למכחיל. שעירותו מועטה לעומת ל. מכסיף אשר לו גוון מכסיף בשל כסות שערותיו הצפופה. כמו כן ל. קרח הוא כמעט עשבוני, בעוד של. מכסיף הוא בן-שיח בעל בסיס מעוצה. בנוסף לכך, מספר הפרחים בתפרחת של לוטוס קרח קטן מאשר בלוטוס שעיר. הפרחים הפרפרניים גדולים, אורכם 1-1.5 ס"מ וצבעם צהוב עז. הם מסודרים בקבוצות בנות 3-5 פרחים בראשי הגבעולים, ויש להם עוקצים קצרים. הסירה קצרה מהמשוטים, בעלת מקור קצר ולעתים כהה בקצה. הפירות הם תרמילים צרים וארוכים, אורכם 3-4 ס"מ ורוחבם כ-2 מ"מ. בעת הבשלתם הם נפתחים והקשוות שלהם מסתלסלות. הזרעים קטנים, כדוריים ונורים מתוך התרמיל בעת היפתחו.
הפריחה בחודשים מרס-יוני.

נמצא בארץ בשתי גלילות בחגורת הרסס לחופי הים התיכון. האוכלוסיות הגדולות נמצאות בעמק עכו משבי ציון דרך חוף אכזיב, ועד לראש הנקרה, מאזור עכו נאסף בשנות הארבעים, אולם לא נמצא שם שוב. בחוף הכרמל נמצאות אוכלוסיות מבודדות בנווה ים ובאזור דור-הבונים. מציאות המין בשרון מוטלת בספק היות שלא נמצא לה אישור בעשביית ירושלים. בסך הכל ידועים בוודאות 9 אתרים ולפי המשוער ישנם 12.

סדקים בסלעי כורכר גירניים בחגורת הרסס לאורך חוף הים. בבית-גידול זה ניתן למצאו לפעמים גם בכתמי חול ובחוליות. ידוע גם ממצרים ומתוניסיה בדיוק מאותו בית-גידול.

* מספר הגלילות שבהם הצמח גדל הוא 2, וככל הנראה לא חל בכך שינוי, שכן נתונים בודדים על מציאותו בגלילה שלישית – השרון - מפוקפקים.
* הצמח לא נמצא בסקרים בחלק מהאתרים המדווחים בשנות ה-80 של המאה ה-20 ובביקורים מאוחרים יותר בשנות ה-90, ולפיכך יש חשש שהצמח נכחד מחלק מאתרים אלה.
* האוכלוסיות של הצמח דלילות, וגודל האוכלוסיות במרבית האתרים מוערך בעשרות אחדות עד 100 פרטים, אולם אין מידע מספיק על מגמות שינוי באוכלוסיות אלה לאורך זמן.
* שימושי אדם אינטנסיביים בקרבת חופי הים בגלילות עמק עכו וחוף הכרמל מהווים את הסכנה העיקרית להמשך קיום האוכלוסיות באתרים שבהם הוא מצוי. פיתוח בתוך שמורות הטבע של חוף אכזיב וחוף דור - הבונים עלול לסכן את קיומן של האוכלוסיות.
* בעמק עכו הצמח מוגן בשמורת חוף אכזיב ובחוף הכרמל בשמורת חוף דור - הבונים.
* לוטוס קרח הוא מין אנדמי לארצות הים התיכון הגדל בחופים סלעיים. בית-גידולו המיוחד - סלעי חגורת הרסס בחוף הים - נתון לפיתוח תיירותי והרס אורבאני חריף בכל אזור הים-התיכון. מופיע גם ברשימת המינים האדומים של קפריסין בדרגת סיכון EN.

מומלץ לבצע מעקב בחלקות קבועות אחר מגמות רב-שנתיות בגודל האוכלוסיות. יש למנוע כל פעולות פיתוח בשמורות הטבע של חוף דור-הבונים וחוף אכזיב.

בחופי הים האירופיים של הים התיכון: ספרד, צרפת, איטליה, יוגוסלביה לשעבר, יוון; באיי הים התיכון - האיים הבלאריים, סרדיניה, סיציליה, קורסיקה וכרתים. בחופי הים התיכון של צפון אפריקה הוא מופיע במרוקו, אלג'יריה, תוניסיה, לוב ומצרים.

צמח רב-שנתי ממשפחת הפרפרניים אנדמי לחופי ארצות הים התיכון. גדל בישראל בחגורת הרסס בחופי עמק עכו וחוף הכרמל. מספר האתרים בישראל קטן והם מצויים באזורים רגישים מבחינת האינטנסיביות של הפעילות האנושית. יש לתת לו עדיפות שימור גבוהה.

Heyn C.C. and Hernstradt I. 1967. The Lotus creticus group. Kew Bulletin, 21, 299-309.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליGrey Birdsfoot Trefoil, Downy Bird's Foot Trefoil
שם ערבירג'ל אל-אוצפור לזאני
משפחהקטניות
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים-תיכונית חופית
כורוטיפים-תיכוני
אתר מרכזי לשימורחוף אכזיב

נדירות
1
3
6
פגיעות
0
4
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
4.2
10
פריפריאליות W
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה
2 (2) גלילות
צמידות: 0
33.5% אתרים בשמורות

מינים נוספים

לוטוס אילתי
אחילוטוס שעיר
אספסת ערבית
אספסת כדורית