מעבר לתוכן העמוד

נץ-חלב שטוח-עלים
Ornithogalum cuspidatum

4.2 סכנת הכחדה

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר
תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

צמח בגובה 15-30 ס"מ, בעל בצל ביצי. העלים קרחים, מרזביים, סרגליים, רוחבם כ-1 ס"מ, והם בדרך כלל קצרים מהתפרחת. התפרחת היא אשכול-סוכך מוארך, כמעט גלילי, בו עוקצי הפרחים התחתונים ארוכים באופן ניכר מעוקצי הפרחים העליונים. למרות אורכם הגדול על העוקצים הנמוכים. התפרחת ארוכה יותר מהחלק התחתון של הגבעול שלה, חסר הפרחים. כל פרח מלווה בחפה אזמלני-מוארך, מתחדד בהדרגה בקצה, קרומי, בעל עורק ירוק. אורך החפים התחתונים 1 8-25מ"מ. עוקצי הפרחים נוטים באלכסון כלפי מעלה ולאחר הפריחה מתפשקים מעט, כאשר הפרי עצמו נותר בנטייה מעלה. הפרח כוכבי, בעל 6 עלי עטיף לבנים-צחורים באורך כ-15 מ"מ, עם עורק ירוק עבה ובולט בצד החיצוני שלהם. הפרי הוא הלקט אליפטי באורך 10-15 מ"מ, מצולע בחלק העליון, הופך צר בהדרגה בחלק התחתון.
הפריחה – בחודשי אפריל-מאי.

הצמח מוגבל לגולן הדרומי, ל-2 אתרים סמוכים וצמודים- אחו נוב ומאגר סמך (נטור).

צומח עשבוני במקומות מוצפים בחורף, בקרקעות בזלתיות. בארץ גדל בחברת דגניים רב-שנתיים, קנרס סורי וגיאופיטים רבים אחרים. בפלורה פלשתינה מצוין המין כגדל בגבעות (Feinbrun, 1986), אולם כל גיליונות העשבייה בירושלים מראים כי הצמח גדל במישורים המוצפים בחורף בדרום הגולן.

* הצמח גדל בגלילה אחת בלבד במספר אתרים זעום.
* גודל אוכלוסיות – המין מופיע בקבוצות קטנות של כמה פרטים.
* האוכלוסיות של הצמח בגולן גדלות במקבץ של אתרים צמודים המקוטעות מריכוזי המין בארצות צפוניות יותר. קטסטרופה אקראית עלולה להכחיד באירוע אחד את כל האוכלוסיות הצמודות מבלי יכולת של חידוש ממקורות קרובים.
* מוגן בשמורת אירוס הביצות ליד נוב.
* חסר מידע על מצב הסיכון בארצות תפוצתו במזרח התיכון.

יש לערוך סקרים מדוקדקים בדרום הגולן על מנת להעריך את גודל האוכלוסיות ואת מצבן וללמוד על הביולוגיה של המין, ובהתאם לכך להכין תוכנית למימשק ולשימור.

צפון ישראל (גולן), לבנון, סוריה, טורקיה, צפון עיראק ואיראן. בפלורה של טורקיה המין מצוין גם מארמניה ואזרביג'ן (Cullen, 1984). בפלורה של סוריה ולבנון המין לא מוזכר כלל (Mouterde, 1970).

גיאופיט נדיר מאד של אדמות בזלת מוצפות בחורף בדרום הגולן, הגדל במספר קטן של אתרים צמודים, מקוטעים מריכוזי המין בארצות יותר צפוניות. מין זה מגיע בגולן לקצה הדרומי של תפוצתו הגיאוגרפית. הערכת מצבו מחייבת לימוד הביולוגיה שלו ועריכת סקרים נוספים.

Cullen, J. 1984. In Ds (ed.). Flora of Turkey. Vol 8. pp. 236-237.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגלי
שם ערבילבאן
משפחהשושניים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים-תיכונית לחה
כורוטיפמזרח ים-תיכוני
אתר מרכזי לשימורשמורת איריס הביצות ליד חיספין

נדירות
1
5
6
פגיעות
0
2
4
אטרקטיביות
0
1
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
4.2
10
פריפריאליות N
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה
1 (1) גלילות
צמידות: 1
67.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

נץ-חלב חום
נץ-חלב בצלצולי
נץ-חלב הרודיאני
נץ-חלב שעיר תת-מין שעיר