מעבר לתוכן העמוד

נץ-חלב הרודיאני
Ornithogalum herodianus

6.3 סכנת הכחדה חמורה

תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

גיאופיט קרח לגמרי בעל בצל הגדל קרוב לפני השטח ונושא בקרבתו בצלצולי ריבוי רבים וקטנים, בקוטר ממוצע של 2-3.5 מ"מ. הבצל דמוי קנקן, כדורי בחלקו התחתון ומוארך בראשו, קוטרו 15 מ"מ. העלים סרגליים בעלי פס לבן במרכזם. רוחבם (4) 2-3 מ"מ ואורכם 11-25 ס"מ; בשעות הבוקר העלה פרוש ושטוח ואז הפס הלבן נראה בברור אך בתנאי עקת יובש העלים גלולים, הפס הלבן חבוי והעלה דומה לחוט. אורך העלים כאורך התפרחת או מעט פחות. העלים של צמחים הגדלים בחגווי מצוק משולשלים כלפי מטה. העלים מתקיימים בו זמנית עם הפרחים, אך יש שנים בהן העלים מתייבשים כבר בעת שיא הפריחה ולעומתן יש שנים בהן העלים מאריכים את פעילותם עד שלב הפרייה ואז מתייבשים יחד עם הפירות. עמוד התפרחת זקוף או נטוי וגובהו מגיע ל- 14-23 ס"מ (פחות מזה בשנים שחונות). צבעו ירוק-מכחיל והוא קרח לחלוטין. התפרחת אשכול חד-צדדי באורך 6-10 ס"מ, ובו 3-6 (10) פרחים משולשלים מטה. כל פרח מלווה בחפה אזמלני קרומי (15-25) מ"מ, החפים ארוכים במעט מעוקץ הפרח, התחתונים ארוכים יחסית והם מתקצרים כלפי מעלה התפרחת. עוקץ הפרח דקיק, אורכו 10-15 מ"מ והוא גדל עם הזדקנות הפרח ועשוי להגיע בפרי עד 17 מ"מ. העוקצים נטויים לצדדים בפריחה ונטייה זו מתחזקת בסוף הפריחה והפרייה. הפרח דמוי פעמון, אורכו 15-20 מ"מ, קוטרו 20-25 מ"מ; בעל 6 עלי עטיף לבנים, שווי גודל עם פס גב ירוק, המתקשתים כלפי חוץ. לפרח שישה אבקנים, שלושת אבקני הדור החיצוני מעט קצרים מאלה של הדור הפנימי. כל זירי האבקנים בעלי כנפיים מכונפות חסרות שיניים ברוחב 1.5-2 מ"מ, הנפסקות בבת-אחת. השחלה דמוית ביצה ירוקה כהה, ומתפתחת לפרי סגלגל שאורכו 9-11 מ"מ ורוחבו 5-6 מ"מ. אורך העלי 2-3 מ"מ ובקצהו צלקת בעלת 3 אונות; הצלקת נמוכה במקצת מהאבקנים. עלי העטיף הנובלים עוטפים את הפרי ואינם נושרים.
הפריחה - במחצית השנייה של מרס.

נמצא ב-1987במדבר יהודה, באתר אחד בנחל תקוע, כ-2 ק"מ מדרום-מזרח להרודיון ומצפון לתקוע. נמצאו 2 אוכלוסיות קרובות משני צידיו של הקניון. לא נמצאו אוכלוסיות נוספות לאורך מצוקי הקניון בתנאי גידול דומים.

סדקי סלעים, מצוקי גיר שבורים ודרגשים זוויתיים בחגורת הספר של הרי יהודה בגיאיות נחלים היורדים לים-המלח, לרוב במדרון צפוני תלול, אך גם במדרונות סלעיים ולאורך האפיק הראשי של נחל תקוע. לא נמצא במשטחי סלע, במצוקים אנכיים ובאפיק הקניון.

* הצמח מצוי רק באתר אחד.
* השטח אותו תופסת האוכלוסייה מצומצם ביותר ומתפרס על כ-1,600 מ"ר בלבד. ב- 2009 נמנו 810 גושים (650 במדרון הצפוני והשאר בשולי האפיק ובמצוק הדרומי).
* פעילות דורבנים פוגעת באוכלוסייה:
אלה מוציאים כנראה את כל הבצלים שבמדרון; רק בכיסי סלע לא רואים חפירות דורבנים וייתכן שכך חלק מהבצלים ניצלים.
* מצוי בתחומי שמורת נחל תקוע.
* הטקסון המורחב נפוץ באירופה, לעתים כפליט תרבות ואינו נתון בסכנת הכחדה. אולם, אם אכן זהו מין אנדמי חדש למדע הנבדל מהמין האירופי, הרי שהסיכון המקומי הוא גם העולמי.

מומלץ לערוך מעקב יסודי אחר גודל האוכלוסייה והתנודות בין השנים. יש לחפש עוד אוכלוסיות בקניון תקוע ובנחלים המצוקיים הקרובים. יש לברר את מעמדו הסיסטמטי של המין כדי לבסס את הגדרתו כמין נפרד ואנדמי.

מין או תת מין אנדמי.

גיאופיט הגדל באתר יחיד בקניון של נחל תקוע במדבר יהודה. השטח אותו הוא תופס מצומצם ביותר והוא נתון לסכנת עקירה ואכילה של הבצלים ע"י דרבנים. מעמדו כמין אדום מותנה בהבהרה סופית של מעמדו כמין נפרד ואנדמי לישראל.

ראה רשימת הספרות הכללית.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגלי
שם ערבילבאן (הרוד)
משפחהשושניים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהחגורת הספר
כורוטיפמזרח ים-תיכוני
אתר מרכזי לשימורמצוקי נחל תקוע

נדירות
1
6
6
פגיעות
0
0
4
אטרקטיביות
0
1
4
אנדמיות
0
4
4
המס' האדום
1
6.3
10
פריפריאליות 0
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה חמורה
1 (1) גלילות
צמידות: 0
0.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

נץ-חלב חום
נץ-חלב שטוח-עלים
נץ-חלב בצלצולי
נץ-חלב שעיר תת-מין שעיר