מעבר לתוכן העמוד

ציפורנית גדולת-שיניים
Silene macrodonta

5.3 סכנת הכחדה חמורה

תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

צמח חד-שנתי, שעיר-קטיפתי-דביק, גובהו 10-25 ס"מ. הגבעול זקוף, מסועף במקצת, אולם בסך הכל הצמח צנוע ואינו בולט בשטח. העלים בבסיס הצמח מוארכים-אזמלניים, עלי הגבעול סרגליים מחודדים. הפרחים בודדים או אחדים במקבצים קטנים, מלווים בחפים דמויי עלים קטנים. עוקץ הפרח קצר מגביע הפרח. הגביע ירוק, שעיר-בלוטי, אורכו 12-15 מ"מ והוא בעל 60 עורקים צפופים ועדינים (סימן הגדרה חשוב של מין זה). הרווחים בין העורקים כל כך צרים עד כי נדרשת זכוכית מגדלת כדי להבחין בהם והגביע נראה ירוק אחיד. בשלב הפריחה הגביע גלילני וקטוע בבסיס, בשלב הפרי הוא ביצני. בניגוד לכתוב בספרות, נמצא כי חמשת שיני הגביע קצרות באופן ניכר מצינור הגביע, הן צרות-מחודדות ובשלב הפרי מתפשקות. הכותרת ורדרדה עד לבנה בעלת חמישה עלים משונצים; במרכז הפרח יש עשרה קשקשי כותרת (שניים לכל עלה כותרת) זקופים מעוגלים. הפרי הוא הלקט מוארך עד כדורי באורך כ-10 מ"מ, קצר מהגביע, נישא על עוקץ (נושא-פרי) קצר באורך 1-2 מ"מ ומכיל זרעים רבים מקומטים, דמויי כליה.
הפריחה בסוף מרס עד אמצע אפריל.

הצמח גדל כיום בשלושה אתרים בארץ ב-3 גלילות: שומרון, עמק עכו ובשרון. הצמח נחשב לנכחד בארץ עד ל-1986, אז נמצא בהר בעל-חצור ע"י אורי פרגמן. בהרי יהודה נאסף 90 שנה מוקדם יותר על ידי דינסמור בירושלים אולם לא אותר בה שוב, כמו כן נמצאה אוכלוסייה בהר גילה ב-1988 אולם זו נכחדה עם פיתוח היישוב. צמח דומה נמצא בתחילת שנות האלפיים בחולות קיסריה (שיר ורד) אולם הגדרתו אינה סופית. ב-2015 נמצאה אוכלוסיה חדשה ליד גשר הזיו, עמק עכו, על ידי סיקו בכור. וב-2017 נמצא המין בסקר צמחים בסכנת הכחדה בחוף נתניה.

 טראסות עזובות ובתות סירה קוצנית. גדל גם באזורים חוליים על חולות מיוצבים וקרקעות חוליות אחרות. בטורקיה וקפריסין הצמח גדל כעשב רע בשדות חקלאות מסורתית ובשדות בור.

* מספר הגלילות שבהן הצמח גדל גדל מ-2 ל-3 בעקבות תגליות חדשות בקרקעות חוליות במישור החוף. הצמח נכחד בהרי יהודה. קרוב לודאי שהאוכלוסייה שהתגלתה בהר בעל חצור בדרום השומרון היא ותיקה ורק לא נצפתה קודם לכן. בשל ממדיו הצנועים של הצמח קשה לאתרו וייתכן שבשל כך לא נמצא שנים רבות.
* האוכלוסייה הידועה בהר בעל חצור גדלה בכתם יחיד ששטחו כ-20 דונם, המונה כ-1,000 פרטים. האוכלוסיה בנתניה מונה מאות בודדות והאוכלוסיה בגשר הזיו פרטים בודדים. * האתרים שבהם הצמח גדל בעבר ונכחד מהם נפגעו מפיתוח וגם כיום האוכלוסייה בהר בעל חצור מצויה בסכנת פגיעה עקב עבודות עפר והכשרת קרקע, כך גם האוכלוסיות בנתניה ובגשר הזיו עלולות להפגע מבנייה ופיתוח. עצם היות ממדי האוכלוסיות הקטנים מציבים סכנה של הכחדה מקומית של המין מסיבות דמוגרפיות ועקב גורמים אקראיים.
* המין אינו מצוי בארץ בתחומי שמורת טבע.
* אין מידע על מצב הסיכון והשימור בעולם. אינו מופיע ברשימות של מינים אדומים.

כדאי לתחם את השטח הקטן בהר בעל חצור ולהגן שם על האוכלוסייה. מומלץ לסקור ברכסים הגבוהים של מזרח יהודה ושומרון ולחפשו במקומות נוספים. מומלץ לחפש את המין גם במישור החוף. יש לאסוף זרעים מאוכלוסיית הר בעל חצור ומהאוכלוסייה בנתניה ולייצר מהן אוסף גיבוי בבנק הגנים ובגני מקלט. 

צמח של האזורים היבשים והגבוהים של מזרח הים התיכון ושוליו. גדל בטורקיה הים-תיכונית עם חדירות למרכז ולמזרח אנטוליה, באי קרפתוס (בין כרתים לרודוס), במדבר סוריה, בקפריסין, ירדן (מואב לפי פוסט) וישראל (Coode & len, 1967; Meikle, 1977-1984).

צמח חד-שנתי קטן של שדות בור, מדרגות עיבוד ובתות במזרח השומרון ויהודה. נדיר מאד ומצוי כיום רק בשלושה אתרים בארץ  בכתמים זעירירים בשטחם. נכחד בעבר מכמה אתרים עקב פעולות פיתוח וסכנה זו מרחפת גם על האוכלוסיות הקיימות כיום.

name of participantsמבוסס על: "הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל" מאת פרופ' אבי שמידע, ד"ר גדי פולק וד"ר אורי פרגמן-ספיר

מפת תפוסה נוכחית

מפת תפוסה נוכחית לפי תצפיות בפיקסל
פיקסל בגדול 1000 מטר רבוע פיקסל בגדול 5000 מטר רבוע פיקסל בגדול 10000 מטר רבוע
מספר התצפיות 0 0 0
בסך הכל פיקסלים 0 0 0

שם אנגליLarge-toothed Catchfly
שם ערבי
משפחהצפורניים
סיווגברשימת המינים בסכנת הכחדה
אקוסיסטמהים-תיכונית
כורוטיפמזרח ים-תיכוני
אתר מרכזי לשימורהר בעל חצור

נדירות
1
6
6
פגיעות
0
3
4
אטרקטיביות
0
0
4
אנדמיות
0
0
4
המס' האדום
1
5.3
10
פריפריאליות N
ערך IUCN DD EW EX LC CR EN VU NT
הגדרת סיכון לפי הספר האדום סכנת הכחדה חמורה
1 (2) גלילות
צמידות: 0
0.0% אתרים בשמורות

מינים נוספים

ציפורנית שרונית
ציפורנית דביקה
ציפורנית צרת-עלים
ציפורנית מצויצת