מעבר לתוכן העמוד

אגריה צפופה
Egeria densa

אקראי

תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

שלב
אקראי
מאוזרח
פולש
קצב
קצב איטי
קצב מהיר
נזק
מינורי
נוכחי
בינוני
משמעותי
פוטנציאלי
חמור

צמח מים, דו-ביתי, רב שנתי, טבול עד לעומק 4 מ' בגופי מים מתוקים עם זרימה חלשה. בנוי מגבעול דמוי-צינור בקוטר 2-2.5 מ"מ, באורך כ- 1.5 מ', לעיתים עד 5 מ'. הצמח נטול קנה שורש ושורשים דקים מאוד יוצאים מהמפרקים התחתונים . העלים חסרי פטוטרת, נגדיים וערוכים בדורים של 4 עד 5 עלים מאורכים, אורכם 15-30 מ"מ ורוחבם 5 מ"מ. שפת העלה נראית תמימה,אך היא משוננת כמשור כאשר בוחנים אותה בהגדלה x10. הפרחים הנקביים לבנים, קוטרם כ-15 מ"מ, עם 3 עלי כותרת באורך 9-12 מ"מ, הם נישאים מעל פני גוף המים בכ-20 מ"מ. באזורים בעולם בהם פולשת אגריה צפופה נצפו אך ורק פרטים זכריים.

אזור תפוצתה הטבעית בדרום אמריקה - בצפון ארגנטינה, אורוגאי ודרום ברזיל.

בדומה לאלף העלה המימי, אגריה צפופה היא אחד מצמחי האקווריום המועדפים ונמכרת בחנויות לדגי נוי.

כיוון שבאזורים בהם הצמח פולש יש רק פרטים זכריים, הריבוי ווגטטיבי. גבעול הצמח שביר מאוד, נסחף עם הזרם ויוצר מוקד חדש במורד הנחל או בנקודה נוספת בגוף המים הנגוע. הצמח גדל היטב בטמפרטורה בין oC15 ל-oC17 ואינו דורש כמויות גדולות של נוטריינטים. הצמח מתמודד היטב עם טווח רחב של ערכי pH. אחת התכונות המיוחדות של אגריה צפופה היא יכולתה לצמוח בכמות אור נמוכה מאוד, lx100, תכונה המעניקה לה יתרון רב במים עכורים. הביומסה שלה מגיעה לשיאה לקראת סוף הקיץ ותחילת הסתיו. הצמח רגיש למחסור בברזל ואינו שורד ימים רבים בקיפאון.

אגריה צפופה אותרה לראשונה בבית גידול טבעי בישראל באוקטובר 2016 בעת סקר צמחים פולשים בבתי גידול לחים באגן ניקוז כנרת. מוקד של כ-20 מ"ר אותר באגמון החולה. האפשרות הסבירה ביותר להימצאות הצמח במקום זה היא ריקון של תכולת אקווריום. קיימת אפשרות שעופות מים מפיצים צמחי מים פולשים כפי שקורה עם אזולה, אך טרם הוכח באופן חד-משמעי שאגריה צפופה ניתנת להפצה על ידי עופות מים. לאור השימוש הרב באגריה צפופה באקווריומים בישראל, קיימת סכנה לריבוי מוקדים של צמח זה בגופי מים שונים, כפי שקרה עם אלף-העלה המימי. לכן נדרשת ערנות מוגברת בנושא. בשלב זה ניתן להגדיר את אגריה צפופה כצמח זר מזדמן בישראל, עם פוטנציאל פלישה גבוה.

בתי גידול אקווטיים של מים מתוקים עומדים או עם זרימה איטית.

הצמח עלולה ליצור גוש צפוף מאוד בגוף המים, עד כדי שיבוש משטר הזרימה. במספר מקרים סותם הצמח משאבות מים. התפשטות הצמח דוחקת צמחי מים מקומיים. אגריה צפופה נחשבת כצמח פולש משנה סביבה.

מוקדים קטנים ניתנים לטיפול באיסוף ידני או מכני. טיפול מסוג זה דורש מעקבים וטיפולים חוזרים, כיוון שתמיד נותרים חלקי גבעול המפתחים פרטים חדשים. טיפול כימי יעיל בוצע עם Fluridone (Sonar©) אשר מצמצם מעל 90% מנפח הביומסה. קוטל אחר, פחות יעיל אך זמין בארץ, הוא Diquat Reward©)), בו יש להשתמש לקראת סוף הקיץ. חומר זה נדבק לחלקיקים חרסיתיים ולכן השימוש בו במים עכורים אינו מומלץ. טיפול ביולוגי מבוסס על מין של זבוב מסוג Hydrellia נבדק לאחרונה אך טרם יושם.

ביעור מידי ומעקב קבוע. בטווח הארוך יש לפעול לקידום חוק האוסר על אחזקה וסחר בצמח זה.

אגריה צפופה פולשת ברוב מדינות ארה"ב; בקובה; באירופה - צרפת, גרמניה, הולנד, אנגליה, בלגיה, הונגריה, אוסטריה, שוויץ, איטליה, ספרד, ופורטוגל; בניו-זילנד; באוסטרליה; ובמספר מדינות באפריקה, ביניהן קניה, טנזניה, אוגנדה ודרום-אפריקה.

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור

מפת תפוסה נוכחית


נדירות
פגיעות
אטרקטיביות
אנדמיות
המס' האדום
פריפריאליות
ערך IUCN
הגדרת סיכון לפי הספר האדום
() גלילות
צמידות:
% אתרים בשמורות

מינים נוספים

צלקנית נאכלת
פלפלון דמוי-אלה
פיסטיה צפה
מלוח ספוגי