מעבר לתוכן העמוד

פלפלון דמוי-אלה
Schinus terebinthifolius

פולש

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור
תאריך עדכון:

שלב
אקראי
מאוזרח
פולש
קצב
קצב איטי
קצב מהיר
נזק
מינורי
בינוני
נוכחי
משמעותי
פוטנציאלי
חמור

שיח גדול או עץ קטן ירוק-עד בגובה 1-7 מ'. העלים באורך 8-, מנוצים ומורכבים מ-3 עד 4 זוגות עלעלים אליפטיים (2.5- x 1-) עם עלעל נוסף בקצה. פטוטרת העלה קצרה (עד ). לעיתים ציר העלה מכונף. הפרחים חד-מיניים, והצמח בדרך כלל דו-ביתי. התפרחות באורך 2- ועליהן פרחים קטנטנים (1.2–2.5 מ"מ) בצבע לבן ירקרק. הפרחים הזכריים ו הנקביים דומים מאוד. הפירות כדוריים בקוטר 4- בצבע ורוד או אדום בוהק, מכילים זרע אחד. הפריחה מחודש מרץ עד חודש מאי.

ברזיל הסוב-טרופית, פרגוואי וצפון ארגנטינה.

הובא לישראל על מנת לשמש כצמח נוי בגינות ופרקים עירוניים.

פלפלון דמוי-אלה מתפתח היטב בבתי גידול לחים, ליד נחלים ובביצות, אך גם בבתי גידול יבשים. מחקר חדש הראה שבבתי גידול לחים הוא מתרבה באמצעות זרעים ובבתי גידול יבשים באמצעות חוטרים ממערכת השורשים. הוא יוצר כמות גדולה של זרעים המופצים באמצעות ציפורים ומים. בארץ טרם נחקר מי ממיני הציפורים מפיץ את זרעיו. מחקרים הראו כי שיעור נביטת הזרעים גבוה, בפרט בבתי גידול לחים, וגם שיעור הישרדות הזריעים. אלה מסוגלים להתבסס ולהתפתח בתנאים מוצלים וכאשר מוסר הרובד העליון, למשל בעקבות שריפה, הם צומחים בקצב מהיר של 30-50 ס"מ בשנה. פרטים חדשים יכולים ליצור זרעים שלוש שנים לאחר נביטתם. הזרעים שומרים על חיוניותם עד 5 חודשים בלבד. פלפלון דמוי-אלה הוא בעל תכונות אללופטיות מוכרות עליו ופירותיו משחררים חומרים כימיים המונעים נביטתם של מיני צמחים אחרים הנמצאים בסביבה הקרובה של העץ. העץ מתחדש בקצב מואץ לאחר כריתה.

המוקדים העיקריים של פלפלון דמוי-אלה בישראל מצויים בבתי גידול לחים בלבד, בשמורות עין נמפית ובכרי נעמן שבעמק עכו, ובעמק בית-שאן בשמורות תל-סהרון ועין-יהודה. הצמח נפוץ למדי בעמק בית שאן. כמו כן נמצא לאחרונה במעיינות באזור נאות הכיכר. אין מידע מדויק המאפשר להעריך את מועד פלישתו במקומות אלו.

בתי גידול לחים לא מופרים.

באזור תפוצתו הטבעי פלפלון דמוי-אלה איננו עץ שולט, אך במקומות בהם הוא פולש הוא מסוגל לצור יחידות צפופות מאוד עם תת-יער חשוך, ובכך לדחוק את המינים המקומיים. בנוסף, תכונותיו האללופטיות פוגעות במיני הצמחים המקומיים. פלפלון דמוי-אלה נחשב צמח פולש משנה סביבה. העלים של הצמח רעילים לסוסים ולבקר; מגע ישיר עם מוהל העץ יכול לגרום לגירויי עור. פלפלון דמוי-אלה כלול ברשימת 100 האורגניזמים הפולשים ביותר בעולם על פי ה-IUCN.

כריתה אינה יעילה מכיוון שפלפלון דמוי-אלה מתחדש מגדם. ניתן לעקור ידנית את הזריעים הקטנים אך בתנאי שמעל ל- 75% ממערכת השורשים תעקר, אחרת הפרט יתחדש. טיפול באש יעיל נגד בנק הזרעים בקרקע אך הפרטים הקיימים מתחדשים באופן מואץ לאחר שריפה. בחו"ל נעשו טיפולים כימיים בקידוח-מילוי או בכריתה-מריחה עם triclopyr לא מדולל ונמצאו יעילים מאוד. קוטל עשבים זה אינו מתאים לשימוש בבתי גידול לחים ולכן יש להשתמש ב-imazapyr. המועד המועדף לטיפול בקידוח-מילוי הוא סוף הקיץ, תחילת הסתיו. על מנת לצמצם את כמות הזרעים, מומלץ לטפל קודם בפרטיים הנקביים. טיפולים כימיים בריסוס אינם יעילים. נערכו ניסיונות לפיתוח טיפול ביולוגי בארה"ב ובהוואי ב1961 וב-1971 אך ללא תוצאות יעילות.

לאור עוצמת הפלישה של צמח זה באזורים ים תיכוניים שונים בעולם מומלץ לבער את המוקדים הקיימים בשמורת טבע כול עוד אלה אינם גדולים מדי.

האזורים העיקריים בהם פולש פלפלון דמוי-אלה הם דרום-מערב אוסטרליה; האזור המזרחי של מחוז קווזולו-נטל ומחוז הכף המערבי בדרום אפריקה; מרכז ובעיקר בדרום-מערב קליפורניה; פלורידה, הוואי ואיי המסקרניאס באוקיאנוס ההודי. פולש גם במערב אגן הים התיכון.

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור

מפת תפוסה נוכחית


נדירות
פגיעות
אטרקטיביות
אנדמיות
המס' האדום
פריפריאליות
ערך IUCN
הגדרת סיכון לפי הספר האדום
() גלילות
צמידות:
% אתרים בשמורות

מינים נוספים

צלקנית נאכלת
פיסטיה צפה
מלוח ספוגי
לכיד הנחלים