מעבר לתוכן העמוד

נר-הלילה החופי
Oenothera drummondii

פולש

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור
תאריך עדכון:

שלב
אקראי
מאוזרח
פולש
קצב
קצב איטי
קצב מהיר
נזק
מינורי
נוכחי / פוטנציאלי
בינוני
משמעותי
חמור

עשב רב-שנתי, מעט מעוצה בבסיסו. הענפים שרועים על פי הקרקע. בדרך כלל גובה הצמח אינו עולה על 20-. הענפים והעלים מכוסים שערות בהן נתפסים גרגירי חול. העלים פשוטים, מעט בשרניים, דמויי אזמל, באורך 4- וברוחב 1-. הפרחים בודדים, גדולים, בעלי קוטר של 5-, בצבע צהוב בוהק. הפרחים נמצאים בקצות הענפים השרועים, הם נפתחים בשעות הערב ובשעות הבוקר המוקדמות. הפרחים מאובקים בעיקר על ידי רפרפי לילה. הפרי הינו הלקט מוארך שעיר, באורך 30- וברוחב 2- בלבד. הפריחה מחודש אפריל עד ספטמבר.

אזור תפוצתו הטבעי של נר-הלילה החופי משתרע מדרום-מזרח ודרום ארה"ב, מצפון קרוליינה עד טקסס, ועד האזור המערבי של צפון ומרכז מכסיקו.

התצפית האמינה הראשונה בנר-הלילה החופי בישראל מ-1912, אך מעריכים כי הצמח חדר לארץ כבר בסוף המאה ה-19. הרקע להגעתו לחופי ישראל עדיין אינו ברור יתכן שהובא שלא במתכוון, באמצעות ספינות שהגיעו מאזור יוסטון בטקסס, כפי שקרה בשנות ה-1920 בדרום-מזרח אוסטרליה, או שהובא כצמח גינות והתחיל במהרה להתפשט, בדומה לנעשה בדרום מערב אוסטרליה.

בניגוד ל-15 המינים האחרים של נר-הלילה הפולשים באירופה, המידע הקיים לגבי התכונות הביולוגיות והאקולוגיות של נר-הלילה החופי מאוד מצומצם. הוא גדל על חולות לאורך רצועת החוף, בדרך כלל בחזית הדיונות בה הפרטים של נר-הלילה יוצרים מוקדים נפרדים אלה מאלה, בקצה גבול כיסוי הצומח לכיוון הים. הצמח גדל באזורים המקבלים מעל משקעים בממוצע שנתי. הריבוי רק באמצעות זרעים. מערכת השורשים עמוקה אך מאפייניה, כשאר מאפייני מין זה, טרם נחקרו באופן יסודי.

נר-הלילה החופי התפשט בחולות שלאורך כל רצועת החוף בישראל. לכן הצמח פולש גם בתוך שטחים מוגנים, כגון שמורות שפך הנעמן מדרום לעכו, שמורת חוף מעגן מיכאל, נחל פולג וגן לאומי חוף השרון. קיימת אוכלוסייה בת מאות פרטים בשמורת חולות יבנה וריכוזים קטנים בשמורת חולות ניצנים. הדינמיקה של הצמח נראית יציבה ואין סימנים, לפחות כרגע, למגמת התפשטות נוספת.

חולות רצועת החוף.

נר-הלילה החופי מייצב חולות נודדות ובאופן נקודתי עלול לדחוק את מיני הצמחים המקומיים. השפעתו על המערכות האקולוגיות של דיונות רצועת החוף מוגבלת מכיוון שהפרטים אינם יוצרים, לפי שעה, מוקדים רחבי היקף בעלי שיעור כיסוי גבוה. נר-הלילה החופי מתלווה למוקדים של שני מינים פולשים אחרים בדיונות רצועת החוף - צלקנית נאכלת (Carpobrotus edulis) וטיונית החולות (Heterotheca subaxilaris), ובכך מתווסף לקומפלקס של מיני צמחים פולשים אשר יחד משנים את האופי הפיזי של בית הגידול ההופך ליותר ויותר נדיר בשנים האחרונות דיונות חול פתוח ונודד לאורך רצועת החוף. מעניין לדעת כי בשנים האחרונות הצמח התפשט בשטח מוגן בדרום ספרד על פני 1230 דונם ויוצר שם עומדים צפופים עם 65 פרטים למטר מרובע. לכן צריך לעקוב אחרי הדינמיקה של צמח זה בארץ.

העקירה של פרטים צעירים אפשרית אך עלולה להיות קשה בשל אורך השורשים. מחקר שנערך לאחרונה בספרד הראה כי ריסוס ב-glyphosate יעיל, אך בריכוזים שאינם תואמים את הוראות היצרן, לכן חלופה זו אינה ישימה. לפי שעה לא קיים טיפול ביולוגי וסביר להניח כי לא יפותח בעתיד הנראה לעין.

מכיוון שהצמח אינו יוצר עומדים צפופים ותפוצתו מוגבלת לרצועת חולות החוף ניתן להסתפק בפעולות עקירה של המוקדים הגדולים בשטחים מוגנים.

באגן הים התיכון נר-הלילה החופי פולש בחופי מצרים, מרוקו וספרד. הצמח פולש גם בדרום-מערב ובדרום-מזרח אוסטרליה, ארגנטינה, פרו ולאחרונה בסין לאורך החופים.

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור

מפת תפוסה נוכחית


נדירות
פגיעות
אטרקטיביות
אנדמיות
המס' האדום
פריפריאליות
ערך IUCN
הגדרת סיכון לפי הספר האדום
() גלילות
צמידות:
% אתרים בשמורות

מינים נוספים

צלקנית נאכלת
פלפלון דמוי-אלה
פיסטיה צפה
מלוח ספוגי