מעבר לתוכן העמוד

פולובניית פורטון
Pauownia fortnei

אקראי

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור
תאריך עדכון:

שלב
אקראי
מאוזרח
פולש
קצב
קצב איטי
קצב מהיר
נזק
מינורי
נוכחי
בינוני
משמעותי
חמור

עץ רחב-עלים, נשיר חורף, המגיע לגובה 18-10 מ'. העלים פשוטים, מסורגים, דמוי לב, שעירים בעיקר בצדם התחתון, גדולים במיוחד 30-20 ס"מ אורך ו-30-15 ס"מ רוחב. שפת העלה תמימה או בעלת 3-5 אונות לא עמוקות, לעיתים משוננת בפרטים צעירים. העלים בצבע ירוק כהה בצידם העליון וירוק בהיר, אפרפר בצדם התחתון. הפרטים הצעירים בעלי גזע חלק, בצבע חום-צהבהב, עם מספר רב של עדשתיות על פני הגזע. הפרטים הבוגרים בעלי גזע מחוספס בצבע חום אפרפר. הפרחים דו-מיניים. התפרחות הנישאות על מכבדים פיראמידליים באורך עד 50 ס"מ, זקופים בקצה הענפים. אורך עוקץ התפרחות 2-1 ס"מ. בכל תפרחת יש 4-3 פרחים בצבע לבן, ורדרד או קרם עם כתם ארגמני בפנים (לא סגולים כפרחי פולובניה הדורה), דמויי-פעמון, בקוטר 5-4 ס"מ, ובאורך 7.5-5 ס"מ. הפרי הלקט מוארך, 4-2.5 ס"מ, שעיר ודביק, תחילה ירוק והופך לחום כשמתייבש. הזרעים קטנים 5.5-3.5 מ"מ, שטוחים ומכונפים, גדולים בכ-40-30% מאלה של פולובניה הדורה. כל הלקט יכול להכיל עד 1000 זרעים.

אזור תפוצתה הטבעי משתרע במרכז, מזרח ודרום-מזרח סין מדרום לקו טמפרטורה ממוצעת של 0oC בחודש ינואר. פולובניית פורטון גדלה גם בטאיוון, בצפון לאוס ובצפון וייטנאם. גדלה ביערות רחבי-עלים מתחת לרום של 2,000 מ' ונפוצה בגדות נחלים. העץ נחשב מין חלוץ בסוקצסיה הצמחית באותם אזורים, כלומר הוא בין מיני העצים הראשונים המתבססים במקומות בהם היער נפגע.

פולובניית פורטון הובאה לארץ כדי לשמש עץ נוי, ובסוף שנות ה-1990 ניטעה במקומות רבים כגידול חקלאי לתעשיית העץ. בשנים האחרונות לא עמדה בציפיות לייצור עץ ומטעים רבים ננטשו או נכרתו. המועד המדויק להכנסתה ארצה אינו ידוע.

קיים מעט מאוד מידע על פולובניית פורטון, כיוון שהמין בו נעשה הרבה שימוש בעולם הוא פולובניה הדורה, הדומה לו מאוד והנבדל בפרחים סגולים. קיימים מכלואים טבעיים בין שני המינים ואף משתמשים בהם במטעים מסחריים לגידול עצים. מדובר במינים קרובים מאוד בעלי תכונות דומות. קצב הצימוח של פ. פורטון מהיר מזו של פ. הדורה עץ בן 7-5 שנים יכול להגיע לגובה של 20-15 מ'. הוא נחשב לעמיד יותר לאקלים בעל עונה יבשה ארוכה. העץ מעדיף בתי גידול לחים עם קרקעות מנוקזות היטב, אבל יכול לצמוח על קרקעות דלות ואף חומציות, בעלות טווח pH שנע מ-5 עד 8.5. עמיד למגוון רב של תנאי אקלים הפרטים הבוגרים שורדים טמפרטורות של עד -18oC אך צומח בתנאים מיטביים באזור הממוזג והים-תיכוני (סוב-טרופי), עד קו גשם 400 מ"מ. מיני פולובניה הינם עצים חלוציים, קצרי-חיים, בממוצע כ-70 שנה (בגינות יש פרטים בני 100). מתרבה בעיקר בזרעים וגם באופן ווגטטיבי באמצעות סורי שורש. הפרטים מפתחים פרחים כעבור 10-8 שנים. ההאבקה נעשית על ידי חרקים. פרט בוגר יכול ליצור כ-20 מיליון זרעים בשנה המופצים בעיקר ברוח ובמי נגר. הפצתם ברוח יכולה להיעשות למרחקים גדולים מדידת מרחק הפצה הראתה כי הם יכולים להגיע עד למרחק של 9.7 ק"מ מעץ האם. לא ברור משך תקופת חיוניות הזרעים; בדיקות שנעשו על פ. הדורה הראו כי מין זה יכול לייצר בנק זרעים בקרקע, אך זה לא נבדק לגבי פ. פורטון. שני מיני הפולובניה בעלי יכולת התחדשות מהירה מאוד לאחר כריתה או שריפה. לא ידוע בשלב זה על יחסי גומלין עם אורגניזמים פולשים אחרים.

פרטים שהתבססו מחוץ למטעים בהם ניטעו נצפו בכמה מקומות, ביניהם באזור בית שמש בבתי גידול יבשים, ולאחרונה לאורך הירדן מצפון לאגמון החולה ובאזור מנחמיה מדרום לכנרת. מוקדים של העץ באזור זה מורכבים מפרטים בני גילים שונים, ביניהם בוגרים נושאי פירות. הפרטים סמוכים למטע עצי פולובניה אשר נכרת. דפוס ההתפשטות לאורך הירדן מעלה חשש בקשר ליכולת ההתפשטות והפלישה של עץ זה, בפרט בבתי גידול לחים. על סמך התצפיות הידועות כיום בישראל ולפי ההגדרות המקובלות, פולובניית פורטון מוגדרת בשלב זה כמין זר מזדמן בלבד. מעקב אחרי המוקדים של העץ בבתי גידול טבעיים יאפשר לעדכן את הגדרתו בשנים הקרובות.

בחבל הים תיכוני בלבד - בתי גידול לחים טבעיים כגון גדות נחלים, סמוכים למטעים.

ההשפעה הראשית של פולובניית פורטון צפויה להיות בהצללה ובדחיקת מינים מקומיים שאינם יכולים לשרוד בצל. בתי הגידול הרגישים ביותר לעץ זה הם בתי גידול לחים. אופי המוקד שאותר בגדות הירדן מראה שפרטים של העץ נובטים וצומחים בתוך צמחייה צפופה של גדות נחלים, ללא הפרה מקדימה. דפוס פלישה זה מחייב ערנות.

זריעים חדשים ניתנים לעקירה ידנית. בפרטים מבוגרים יותר יש לטפל באמצעות קוטלי עשבים. לא קיים מידע לגבי הטיפול בפולובניית פורטון, אך שלושה קוטלי עשבים דווחו כיעילים נגד פ. הדורה גלייפוזט (RoundUp©), טריקלופיר (Garlon©) ואימזפיר (שוטגן©) אשר נוסו הן בשיטת כריתה-מריחה והן בשיטת חתך-התזה. טיפול בפרטים שהתבססו בבתי גידול לחים צריך להיעשות רק עם אימזפיר, היחיד מבין שלושת קוטלי העשבים שצוינו לעיל המורשה לשימוש בהם. בשל יכולתו הגבוהה להתחדש לאחר כריתה מומלץ להשתמש בטיפול בחתך והזרקה, ללא כריתה בשלב הראשון, כדי למנוע התפתחות של סורי שורש. יש לכרות את הפרטים שטופלו רק לאחר איבוד חיוניותם. אין מידע לגבי טיפול ביולוגי נגד עץ זה.

לאור דפוס ההתפשטות שנצפה בגדות הירדן, ואי הוודאות באשר לפוטנציאל הפלישה שלו, רצוי לבער את המוקדים הקיימים ולערוך מעקב קבוע סביב החלקות בהן הוא נטוע.

אין מידע לגבי פלישת פולובניית פורטון בעולם, מלבד העובדה שהעץ הוגדר כפולש פוטנציאלי בפלורידה. פ. הדורה, מין מאוד דומה המכליא אתה, הוגדר צמח פולש בחגורות אקלימיות קרות ורטובות יותר 13 מדינות של ארה"ב קונטיקט, קנטקי, ג'ורג'יה, פלורידה, מרילנד, צפון קרוליינה, ניו-ג'רזי, אורגון, פנסילבניה, טנסי, וירג'יניה, אינדיאנה ומערב-וירג'יניה. מתפשטת לאחרונה גם במרכז אירופה, בפרט באוסטריה ובגרמניה, והוגדרה 'פולש' גם בניו-זילנד.

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור

מפת תפוסה נוכחית


נדירות
פגיעות
אטרקטיביות
אנדמיות
המס' האדום
פריפריאליות
ערך IUCN
הגדרת סיכון לפי הספר האדום
() גלילות
צמידות:
% אתרים בשמורות

מינים נוספים

צלקנית נאכלת
פלפלון דמוי-אלה
פיסטיה צפה
מלוח ספוגי