מעבר לתוכן העמוד

סלביניה גדולה
Salvinia molesta

אקראי

תאריך עדכון: 1 בינואר 2011 07:39

שלב
אקראי
מאוזרח
פולש
קצב
קצב איטי
קצב מהיר
נזק
מינורי
נוכחי
בינוני
משמעותי
פוטנציאלי
חמור

שרך מים צף, רב-שנתי, בעל קנה שורש קצר. מחוץ לאזורים הטרופיים יכול להיות חד-שנתי. העלים משני סוגים התחתיים גזורים, טבולים במים ומשמשים לקליטת מים, העיליים צפים, בצורת אליפסה, מקופלים לאורך העורק המרכזי, ברוחב משתנה בין 1.5 ל- בהתאם לריכוז החומרים המזינים במים. העלים מכוסים בשכבה צפופה של שערות הידרופוביות באורך בלבד, המאפשרות לצמח לצוף. אורך הפרטים עד . אוכלוסיות צפופות יוצרות "מזרן" של עלים בעובי מ- ועד כמטר.

דרום ברזיל.

סלביניה גדולה הובאה לישראל כצמח נוי לאקווריומים, ככל הנראה לאחר שנות ה-1970. לא קיים מידע מדויק לגבי מועד הגעתה לארץ.

בית הגידול המועדף על סלביניה גדולה הוא נחלים וגופי מים בעלי זרימה חלשה. הצמח בעל קצב גידול מהיר ביותר באזורים הסוב-טרופיים והים תיכוניים שטח נגוע בסלביניה גדולה מכפיל עצמו בקיץ תוך 2.2 ימים, ותוך40-60 ימים בחורף. קצב הגידול הכי מהיר בתחילת הפלישה, כאשר גוף המים עדיין לא מכוסה במלואו. הצמח יוצר שכבה צפה על פני המים שיכולה להגיע לעובי של כ-30 ס"מ; צפיפות הפרטים יכולה להגיע ל-1280 פרטים למטר מרובע. אופטימום צימוח מושג ב-30C, הצמח אינו שורד בטמפרטורות נמוכות מ--3C או גבוהות מ-43C במשך יותר מ-2-3 שעות. קצב הגידול תלוי בשיעור החומרים המזינים במים, בפרט בחנקן (יון אמוניום NH4]+]), והצמח ידוע כמאוד יעיל בהוצאת עודפי דשנים המתנקזים למים וכן בקליטת מתכות כבדות מהם. הצמח עמיד למליחות ויכול להתפתח במים הכוללים 20% מי ים. סלביניה גדולה מתרבה כמעט אך ורק באופן וגטטיבי, לעיתים נדירות באמצעות יצירת נבגים. הצמח מפיץ את עצמו באמצעות זרם המים ובעזרת הרוח, אך הגורם הראשון לאילוח הינו בדרך כלל ריקון תכולה שלאקווריום לגוף מים.

בחודש יולי 2009 אותרה אוכלוסייה המתפרסת על פני כחצי דונם עד דונם במי הנחל בגן לאומי מקורות הירקון. הצמח נמצא יחד עם פרטים רבים של אזולה שרכנית ופרטים בודדים של חסת המים, ועם פרטים של סלביניה צפה (Salvinia natans), מין מדרום אמריקה בעל עלים קטנים יותר ובעל פוטנציאל פלישה יותר מוגבל. האוכלוסייה לא שרדה, כנראה הודות לזרימה חזקה בתחילת החורף. בשל כך הצמח עדיין מוגדר כ-'מזדמן' בישראל. מכיוון שהצמח נמכר במשתלות רבות ברחבי הארץ יש חשש סביר כי ייווצרו מוקדים נוספים של סלביניה גדולה בגופי מים בארץ. אם אלה יתבססו בגופי מים עומדים יתכן שלא ייעלמו מהר ויידרש טיפול להוצאתה. בארץ יש מין נוסף בסוג - סלביניה צפה (Salvinia natans), גם היא צמח נוי הנמכר במשתלות ועלולה לפלוש לבתי גידול טבעיים.

גופי מים מתוקים בכל הארץ.

סלביניה גדולה, כמו צמחי מים פולשים אחרים, משנה את התכונות האביוטיות של המערכת האקולוגית הנגועה, ולכן נחשבת צמח זר 'משנה סביבה' במקומות בהם היא פולשת. הצמח מוריד את שיעור החמצן וה-pH במים, ומעלה את ריכוז ה-CO2 וה-H2S. היווצרות של שכבה עבה של הצמח על פני המים דוחקת את מיני הצמחים האקווטים המקומיים, תוך כדי פגיעה בפעילות עופות מים וכן בדגים וחסרי חוליות הזקוקים למים פתוחים ולשיעורי חמצן גבוהים יותר. מוקדים של סלביניה גדולה משמשים גם בתי גידול מיטביים ליתושים. לצד ההשלכות על תפקוד המערכת האקולוגית הנגועה משבשת סלביניה גדולה את כל פעילויות האדם הקשורות לגופי מים, כגון דייג, שייט, שימוש במים.

טיפול פיזי אפשרי בתחילת הפלישה כל עוד המוקדים קטנים. במקרים אלו ניתן לאסוף ידנית את הפרטים עם רשת צפופה (scoop). להסרת מוקדים גדולים יותר נדרש שימוש בכף מכנית, אולם פעולות איסוף מכניות עלולות להיתקל בקשיי גישה בגדות סבוכות או לא יציבות. היות והצמח קטן יחסית ושביר, חלקי קנים עלולים להישאר ולהתפזר במים. על כן, כדאי לנסות ולהתקין מחסומים צפים במורד מוקדי הפלישה. בכל מקרה נדרשים מעקבים תכופים על פני תקופות ארוכות. טיפול כימי לא תמיד יעיל היות וצידם העליון של העלים הצפים אינו נרטב בקלות בשל השערות ההידרופוביות המכסות אותו. בנוסף, טיפול כימי בצמחי מים פולשים מביא להיווצרות ביומסה מתה, המצטברת בגוף המים הנגוע, ומשחררת כמויות גדולות של חומרים מזינים, תהליך אשר מאיץ את התחדשות הפלישה. במשך שנים רבות נעשה שימוש בקוטלי עשבים שונים היעילים נגד סלביניה, כגון diquat, hexazinone, chlorsulfuron, furidone, כולם כבר אסורים לשימוש בשטחים טבעיים באירופה וחלקם גם בארה"ב. לפי שעה לא קיים תקדים של טיפול כימי נגד סלביניה גדולה אשר הביא לביעור הצמח בשטח נגוע, אך ייתכן שקוטלי עשבים חדשים המפותחים לטיפול בעשבים רעים בשדות אורז יימצאו יעילים נגד צמח זה בעתיד הקרוב. טיפול ביולוגי נגד סלביניה גדולה באמצעות החדקונית Cyrtobagous salviniae הינו אחד המקרים המוצלחים ביותר של טיפול ביולוגי נגד צמח פולש. הטיפול הושם בהצלחה באוסטרליה בתחילת שנות ה-1980 ומאז גם במדינות שונות בדרום-מזרח אסיה, באפריקה ובארה"ב. טיפול ביולוגי נגד צמח זה בישראל אינו עומד על הפרק כיוון שהמוקדים עדיין קטנים וניתן להשתלט עליהם בדרכים אחרות. אם התפשטות של סלביניה גדולה תצא מכלל שליטה, יתכן ונכון יהיה לשקול טיפול ביולוגי.

יש לפעול לביעור מידי של כל מוקד חדש של צמח זה לכשימצא.

סלביניה גדולה פולשת במקומות רבים בעולם. באפריקה לבדה פולש הצמח ב-20 מדינות, ביניהן קניה, זמביה דרום-אפריקה, בוטסואנה; הצמח פולש בנהרות זמבזי, קונגו, וסנגל. בדרום מזרח אסיה פולש הצמח בסרי לנקה (שם הופיע ב-1939 לראשונה מחוץ לאזור תפוצתה), בהודו, במלזיה ובאינדונזיה. סלביניה גדולה פולשת גם באוסטרליה, בניו-זילנד, בפפואה- ניו-גיני, ובניו-קלדוניה. בארה"ב פולש הצמח בנהר קולורדו התחתון בין קליפורניה לאריזונה.

נכתב על ידי ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור

מפת תפוסה נוכחית


נדירות
פגיעות
אטרקטיביות
אנדמיות
המס' האדום
פריפריאליות
ערך IUCN
הגדרת סיכון לפי הספר האדום
() גלילות
צמידות:
% אתרים בשמורות

מינים נוספים

צלקנית נאכלת
פלפלון דמוי-אלה
פיסטיה צפה
מלוח ספוגי